Nepodceňujte pravidelné brúsenie nožov kosačky. Ako na to?

Rady a tipy

Nepodceňujte pravidelné brúsenie nožov kosačky. Ako na to?

20. máj 2023

Kedy ste naposledy brúsili nože kosačky a v akom sú stave? V dnešnom článku si povieme, ako nože kosačky nabrúsiť a prečo by ste tento úkon nemali podceňovať. 

Kosenie trávnika s tupými nožmi kosačky je nevhodné

Tupé nože nie sú schopné trávnik zarovnať rovnomerne. Výsledkom je nepravidelné strihanie tráv a neupravený vzhľad. Tupý rez môže navyše potrhať listy, čo spôsobuje ich žltnutie a náchylnosť na choroby. 

Takéto kosenie je tiež náročnejšie na spotrebu elektrickej energie a benzínu, pretože spôsobuje vyšší odpor, a tým aj námahu na motor kosačky. Kosenie tupou kosačkou je neúčinné a vizuálne neprinesie očakávaný výsledok. 

Aký brúsny kameň na brúsenie kosačky si vybrať?

Keď už ste sa rozhodli nože nabrúsiť, pri výbere brúsneho kameňa potrebujete poznať vek vašej kosačky a zrnitosť brúsneho kameňa. 

Pri nových nožoch a prvom brúsení odporúčame použiť nože s väčšou zrnitosťou alebo hrubší brúsny kameň. Pri opakovanom brúsení siahnite po jemnejšom kameni.

Pomerne obľúbenou voľbou na brúsenie kovu je korundový kameň a tvrdý a dlhotrvajúci diamantový brúsny kameň.

Ako nabrúsiť nože kosačky a aké metódy použiť?

Brúsenie nožov kosačky odporúčame vykonávať aspoň dvakrát ročne, pred sezónou na jar a minimálne raz na prelome letnej sezóny, koncom júla alebo začiatkom augusta. Trávnik vtedy rastie najrýchlejšie a pre priaznivé počasie sú jeho steblá a listy najpevnejšie – to spôsobuje otupovanie nožov kosačky

Postup pre brúsenie nožov kosačky:

  1. Nože bezpečne odstráňte a očistite. Nájdete na nich veľa nečistôt a zvyškov rastlinného materiálu. 

  2. Na brúsenie si zvoľte správny postup. Existuje viacero spôsobov vrátane použitia brúsneho kameňa. 

  3. Brúsny kameň navlhčite. Zvýšite tým efektivitu brúsenia. 

  4. Nôž držte pevne a opatrne po ňom prechádzajte brúskou alebo kameňom krúživými pohybmi. 

  5. Pri brúsení si dávajte pozor na uhol ostria nožov, obvykle ho nájdete v návode kosačky, alebo ho jednoducho odpozorujte z predchádzajúceho brúsenia. Stačí, keď kameň priložíte na nôž a uhol prispôsobíte uhlu. Správny uhol brúsenia nožov kosačky zabezpečí najefektívnejšie kosenie trávy. 

  6. Po dokončení brúsenia očistite kameň aj nôž od nečistôt a kovového prachu.

Pravidelné brúsenie nožov kosačky zabezpečí ich dlhotrvajúcu živnosť a perfektne ostré kosenie trávnika. Ten bude vyzerať upravenejšie a zdravšie. V prípade, že si na brúsenie nožov kosačky netrúfate doma, nabrúsia vám ich profesionáli v záhradnom centre alebo v jednom z našich servisov ŠUPA Technika.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás