Nie je píla ako píla. Ako si vybrať správne?

Aktuality

Nie je píla ako píla. Ako si vybrať správne?

22. máj 2020

SPRÁVNA DĹŽKA JE DÔLEŽITÁ

Prvým a zároveň najdôležitejším faktorom pri výbere motorovej píly je jej veľkosť. Presnejšie dĺžka reťazovej lišty. Tu by ste mali brať do úvahy najmä účel, na ktorý motorovú pílu potrebujete.

Ak s ňou plánujete len udržiavať formu a tvar stromov orezávaním menších konárov, ideálnou voľbou pre vás môže byť píla s čo najmenšou lištou (15 – 30 cm). Pri odstraňovaní menších stromčekov alebo príprave dreva na kúrenie odporúčame zlatý stred (30 – 40 cm). Píly tejto veľkosti sú zároveň najverzatilnejšie. Väčšiu lištu budete potrebovať už len na odstraňovanie stredných a väčších stromov, a to najmä, ak ich priemer presahuje dĺžku reťazovej lišty. Spravidla by mala byť reťazová lišta vždy aspoň o 5 cm dlhšia ako je priemer rezaného dreva.

ZLAĎTE MOTOR S DĹŽKOU LIŠTY

Pri niektorých pílach máte možnosť vymieňať lišty podľa potreby. V takomto prípade záleží najmä od výkonu motora. Ak však plánujete nasadiť lištu väčšiu, ako bola pôvodná, nemal by rozdiel presiahnuť 10 cm (niektoré píly dovolia aj 15 cm). Motor v takomto prípade nedokáže dodať píle dostatočný výkon na to, aby bola stále efektívna.

Výkonnejší motor môže v tomto kontexte znieť ako najvýhodnejší, no treba si dať pozor na silu vibrácií. Tá sa s výkonom motora zvyšuje a dokáže prácu s pílou poriadne znepríjemniť.

POHON ZÁVISÍ OD VAŠICH PREFERENCIÍ

Každý typ pohonu motorovej píly má svoje klady a zápory. Na charaktere práce však v tomto prípade záleží oveľa menej. Tu hrajú najväčšiu rolu práve vaše osobné preferencie.

Klasika v podobe benzínovej motorovej píly nesklame. Kŕmiť ju palivom je možno malou nevýhodou oproti elektrickým a akumulátorovým motorovým pílam, no za to je oveľa jednoduchšia na prípadnú opravu, čo ocenia najmä mechanicky zručnejší užívatelia. Pri elektrických pílach sa o palivo starať nemusíte, mali by ste však brať do úvahy obmedzený dosah kábla. Akumulátorová píla je vďaka svojej flexibilite a elektrickému pohonu batérií najlepším riešením.

DOKONALÁ PÍLA STOJÍ NA DETAILOCH

Na trhu v súčasnosti nájdete mnoho píl s najrôznejšími vylepšeniami, ktoré vám výrazne uľahčia a spríjemnia prácu v záhrade. Či už pôjde o ergonomický dizajn, funkciu automatického premazávania reťaze, alebo vyhrievanú rukoväť, je len na vás. Nemali by ste však zabúdať na to, že s počtom pridaných funkcií zväčša rastie aj konečná cena.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás