OBRÁBAME PÔDU

Aktuality

OBRÁBAME PÔDU

10. máj 2017

OBRÁBAME PÔDU

Kultivácia pôdy

Vlastníme kúsok zeme, na ktorej si chceme niečo dopestovať? Potrebujeme kultivovať pôdu vo vinohrade, sade či kvetinovej záhrade? Aby sme sa správne rozhodli, aký kultivátor či malotraktor si máme kúpiť, potrebujeme vedieť niekoľko základných informácií. Kultivátor je určený predovšetkým pre záhradkárov, vinohradníkov, chalupárov, ale aj firmy, ktoré sa starajú o zeleň v parkoch, v mestách a na dedinách. Jeho používanie odstráni ťažkú fyzickú prácu pri okopávaní. Treba si uvedomiť, že pôda, ktorá je patrične obrobená a bez buriny, vo veľkej miere ovplyvní veľkosť úrody a často aj jej kvalitu. Pri výbere nás zaujíma konštrukcia stroja, t.j. či je vhodný na obrábanie pôdy v záhradkách, vo viniciach, ovocných sadoch alebo v komunálnej sfére na úpravu pôdy pred zatrávnením. Kultivátor slúži buď na plošné obrábanie pôdy, alebo medziriadkové tzv. plečkovanie. Stroj využijeme počas celého roka - na jar na spracovanie pôdy pred sadením rastlín, počas vegetačného obdobia i po zbere úrody na úpravu pozemku pred zimou. Aby sme sa správne rozhodli, musíme poznať veľkosť obrábanej plochy, druh pôdy, typ výsadby (t.j. vinohrad, kvetinová či zeleninová výsadba, klasická záhrada, alebo skleník) a to, či je obrábaný terén na rovine, alebo má sklon nad 7°.

Kultivátory

Konštrukcia stroja

Kultivátor sa skladá zo štyroch základných častí - motora, prevodovky, kypriacich nožov a radličky

Motor

Môže byť elektrický alebo benzínový, a to dvojtaktný alebo štvortaktný rôznych výkonových tried. Štvortaktné motory sú určené na tzv. HOBBY alebo PROFI triedu. Kultivátory, ktoré majú dvojtaktné a štvortaktné motory s tlakovým mazaním, sú vhodné na obrábanie plôch na rovine aj na svahu so sklonom nad 7 °, štvortaktné s vztrekovacím mazaním sa používajú na rovine a vo svahu do 7 °.

Prevodovka

Pomocou spojky prenáša výkon motora na kypriace nože a v konečnom dôsledku do pôdy. Spojka je realizovaná buď priamym prevodom a vidličkou, remeňovým prevodom, alebo je kužeľová, či odstredivá. Prevodovka môže byť v rôznych konštrukčných variantoch: reťazová (obal skrine je plechový), šneková (obal je hliníkový alebo liatinový) a šneková s rýchlosťami, ktorá má liatinový obal.

Kypriace nože

Máme dva základné typy kypriacich nožov:

  • L kypriace nože sú ohnuté do uhla 90° (môžu byť aj s plynulým ohybom) a majú tvar písmena L. Používame ich na ľahké, stredne ťažké a ťažké pôdy
  • Kopinaté nože majú tvar špirály (ohyb 90°,pričom nôž je ohnutý dozadu) a sú vhodné do ťažkých a kamenistých pôd.

Radlička

Slúži na nastavenie hĺbky kypriacich nožov. Kultivátor môže pracovať od hĺbky 4 cm až do 18 cm. Ak chceme ísť hlbšie, radličku nastavíme čo najnižšie a naopak, ak chceme povrch pôdy iba rozryť, nastavíme radličku čo najvyššie. Veľmi dôležitým prvkom kultivátora sú bočné ochranné a vodiace kryty, ktoré vedú stroj v zemi a zároveň chránia plody, stromy či rastliny pred poškodením od nožov.

Druhy kultivátorov

Elektrické a malé benzínové kultivátory sú prevažne jednoúčelové stroje. Ich obsluha je jednoduchá, ľahko sa ovládajú. Sú vhodné do malej kvetinovej, okrasnej alebo úžitkovej záhradky. Majú malý výkon motora a malý pracovný záber, preto ich nemožno používať na obrábanie ťažkých a kamenistých pôd.

Okopávka

Špeciálny benzínový kultivátor - okopávačka je určená len na medziriadkové plečkovanie v zeleninovej, kvetinovej alebo poľnohospodárskej výsadbe, a to na väčšie plochy. Pôdu spracúva do hĺbky 4 cm, preto slúži iba na narušenie povrchovej škrupiny, aby sa počas vegetačného obdobia mohli dostať do pôdy živiny. Používa sa aj na ničenie buriny. Kultivátor sa skladá z malej prevodovej skrine, motora s výkonom 3,5 až 5 HP a kypriacich nožov, ktoré sú zakryté zo všetkých strán. Toto riešenie zabezpečuje, že pôda sa pri rozkyprení nedostáva na listy a zabraňuje poškodeniu rastliny.

Kultivátor hobby

Do pieskových a ľahkých pôd bez kameňov s rozlohou 3 až 6 árov sa používa kultivátor s hliníkovým obalom skrine a reťazovým a remeňovým prevodom. Je vhodný na jemné rozrobenie pôdy pred sejbou, na rozpracovanie záhradného odpadu, hnojiva či rašeliny, ako aj na narušenie koreňov buriny. Používajú ho najmä malopestovatelia a väčšinou sa vyrába ako jednoúčelový stroj, ktorý sa nedá použiť na inú prácu. Motor je v tvare HOBBY a má výkon 3,5 až 5,5 HP, šírka záberu kultivátora je od 35 do 80 cm. Pre tento stroj sa rozhodneme, ak potrebujeme obrábať malú kvetinovú alebo zeleninovú záhradu.

Kultivátor s liatinovým obalom prevodovky

Na obrábanie stredne ťažkej a ťažkej pôdy bez kameňov s rozlohou 3 až 20 árov potrebujeme kultivátor s liatinovým obalom skrine, šnekovým prevodom a remeňovým zosilneným prevodom so spiatočkou. Tieto kultivátory používame jednak na plošné kyprenie, jednak na medziriadkové okopávanie. Zároveň ide o viacúčelový stroj a pridaním príslušného adaptéra ho môžeme použiť aj na iné práce ako napríklad na sadenie zemiakov, obrábanie, oranie, vyorávanie zemiakov, kosenie, vozenie atď. Motor je vo verzii PROFI a výkon má v rozmedzí 4,7 až 6,5 HP, šírka záberu kultivátora je od 60 do 100 cm. Konštrukcia týchto strojov je prispôsobená náročnejším podmienkam, preto sú určené pre veľkopestovateľov v zeleninovej či kvetinovej výsadbe, v menších sadoch a viniciach alebo pre náročnejších malopestovateľov.

Kultivátor s liatinovým obalom 3-rýchlostnej prevodovky

Špecifickým strojom z radu kultivátorov je kultivátor s liatinovým obalom skrine a radením rýchlostí dopredu a dozadu. Pri použití L kypriaceho noža je vhodný na ľahké alebo stredne ťažké zeminy, s kopinatými kypriacimi nožmi môže rozrábať i ťažkú a kamenistú pôdu. Slúži na plošné kyprenie, rozkyprenie starých trávnatých plôch a vo veľkých vinohradoch a sadoch s rozlohou 10 až 50 árov. Jedinečnou výhodou týchto kultivátorov je chod dopredu aj dozadu, čo využijeme najmä v sade alebo vinohrade. Pevná konštrukcia umožňuje nasadenie stroja v tých najnáročnejších podmienkach. Motor môže byť benzínový alebo dieselový vo verzii PROFI s výkonom 4,7 až 6,5 HP. Základná šírka záberu sa pohybuje v rozmedzí 80 až 120 cm. Kultivátor má zabudovanú prevodovku, ktorá je univerzálna - vhodná na všetky práce v záhrade alebo vinohrade. Pripojením kolies možno z neho utvoriť malotraktor na oranie, vyorávanie, sadenie, vozenie, kosenie atď.

Malotraktory

Sú to najvýkonejšie stroje na obrábanie pôdy. Môžu byť jednonápravové alebo 2-nápravové s výkonom od 5 do 50 HP a s možnosťou použitia radličkových kypričov či aktívne ťahaných kultivátorov. Malotraktor je konštrukčne pevný, a preto je vhodný do akýchkoľvek podmienok. Kyprič slúži na obrobenie veľkých plôch pomocou radličiek a urovnávacieho valca, ktoré sú umiestnené na ráme do tvaru obdĺžnika. Aktívny kultivátor pripojíme na malotraktor prostredníctvom kardanového hriadeľa. Dopredu je hnaný silou malotraktora, pričom obrába pôdu, čo je oproti kultivátorom bez pohonu kolies obrovská výhoda. Tam totiž na pohon slúžia len samotné nože kultivátora. S uvedeným typom kultivátora sa obrábajú plochy nad 50 árov.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás