Odmeňte trávnik po náročnej sezóne: Vylieči ho vertikutátor

Aktuality

Odmeňte trávnik po náročnej sezóne: Vylieči ho vertikutátor

13. november 2019

Kroky, ktoré vám zaručia svieži jarný trávnik

Príprava trávnika na zimu je nenáročná záležitosť na jedno slnečné dopoludnie, ktorú by ste nemali vynechať. Nachystali sme pre vás krátky zoznam „povinných” úloh, ktoré by ste mali s trávnikom spraviť ešte predtým, ako napadne sneh. Ak naše rady dodržíte, na jar sa opäť budete môcť tešiť zo sviežo zeleného a zdravého trávnika.

Príprava trávnika na zimu: Čo spraviť?

  1. Posledné kosenie pred zimou.

  2. Vertikutácia a prevzdušnenie.

  3. Jesenné hnojenie a vápnenie trávnika.

  4. Jesenný dosev hluchých miest.

Posledné kosenie trávnika na jeseň

Posledné kosenie trávnika je viac menej iba symbolické, keďže s príchodom jesene trávnik svoj rast spomaľuje, až sa zastaví úplne. Nebuďte prekvapení, keď po poslednom kosení nenaplníte zásobník kosačky tak, ako obvykle. Je to znak toho, že sa trávnik začal pripravovať na zimu. Posledné jesenné kosenie trávnika vám odporúčame urobiť v slnečný víkend koncom októbra až začiatkom novembra. Odporúčame vám tiež nože kosačky nastaviť o jeden stupeň nižšie ako obvykle. Je to preto, aby zimný sneh nepoškodil a nezaťažoval steblá trávy.

Záhradný odpad, ktorý vznikne, môžete kompostovať alebo využiť na mulčovanie a prekrývanie citlivých rastlín v záhone pred mrazom.

Jesenná vertikutácia a prevzdušnenie trávnika

Po pokosení vám odporúčame trávnik prevzdušniť vertikutátorom. Ak by ste mali preskočiť všetky body v našom zozname jesennej starostlivosti o trávnik a vykonať iba jeden úkon, určite by to malo byť jesenné prevzdušňovanie. To z trávnika odstráni jeho prestarnuté časti a vytvorí priestor pre rast nových zelených stebiel, ktoré začnú vyrastať na jar.

Pozrite si našu ponuku vertikutátorov a dovoľte sa nadýchnuť vášmu trávniku. Ak nemáte práve po ruke vertikutátor, pomôže aj veľmi intenzívne prehrabanie trávnika železnými hrabľami. Nebojte sa toho, trávnik nepoškodíte, pomôžete mu.

Vertikutáciou z trávnika odstránite plsť a mach, ktoré zabraňujú rastu nových stebiel, prieniku vody, živín a slnečného žiarenia do pôdy ku koreňom. Trávnik tak žltne a presychá. Vertikutácia je maximálne dôležitá a nepodceňujte ju.

Jesenné hnojenie a vápnenie trávnika

Po pokosení a prevzdušnení ho nezabudnite správne vyživiť jesennými hnojivami. Tie sa líšia od bežných sezónnych hnojív. Na jeseň vám odporúčame aplikovať hnojivá so zvýšeným obsahom draslíka, aby mal trávnik v zime dostatok živín. Nezabudnite na vápnenie, vďaka ktorému zlepšíte pôdnu štruktúru.

Vápnenie trávnika znižuje pH pôdy, nízke pH spôsobuje šírenie machu. Trávnik má rád pH v rozmedzí 6 až 7, ktoré viete upraviť mletým alebo dolomitovým vápencom. Trávnik a pôdu vápnite na jeseň, no nikdy nie pred snežením a na jar. Dajte si záležať aj na rovnomernom zapracovaní prípravku. Viac informácií nájdete v našom staršom článku.

Jesenný dosev hluchých miest

Po pokosení, prevzdušnení, pohnojení a vyvápnení bude váš trávnik vyzerať inak. Horšie. Uvidíte totiž hluché miesta, ktoré treba vysiať novým trávnikom. Dosev trávnika je dobré vykonávať celoročne, no jeseň je tiež ideálnym obdobím. Hoci semeno začne klíčiť až na jar, budete mať dobrý pocit, že budete mať na jar o starosť menej.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás