Osvetlenie záhrady: Funkčný a estetický doplnok pre váš domov

Rady a tipy

Osvetlenie záhrady: Funkčný a estetický doplnok pre váš domov

15. máj 2024

Osvetlenie záhrady je súčasťou priestoru pri dome. Poskytuje útočisko pre oddych, relax i zábavu aj vo večerných či nočných hodinách. Prečítajte si, čo vziať do úvahy pri výbere záhradného osvetlenia.

Radi sa kocháte krásou svojej záhrady počas dňa i noci? Potom nezabudnite na estetické a funkčné osvetlenie záhrady, ktoré vám umožní tráviť v nej čas, kedykoľvek sa vám zachce.

Umiestnenie osvetlenia, teplota svetla, príkon a IP ako kľúčové faktory pri výbere

Funkčnosť záhradného osvetlenia ide ruka v ruke s jeho bezpečnosťou, estetickým využitím a zatraktívnením priestoru v záhrade. Skôr, ako sa pustíte do výberu konkrétnych svietidiel, premyslite si, ktoré časti záhrady potrebujete osvetliť a tomu prispôsobte kabeláž, poprípade využite záhradné svietidlá na batérie či solárny pohon.

Vytvorte si takzvané zóny osvetlenia, ako napríklad vstup do domu, priestor okolo terasy, príjazdová cesta, záhradný domček, záhradný chodník, altánok a atraktívne časti záhrady, ako napríklad jazierko, a prispôsobte im typy osvetlenia. Nebojte sa skombinovať viaceré druhy záhradného osvetlenia, aby ste vytvorili funkčný a esteticky zaujímavý priestor.

Bezpečnosť i príjemná atmosféra v záhrade. Ako na to?

Pri umiestňovaní záhradného osvetlenia sa snažte, aby zvýšilo bezpečnosť počas noci a vytvorilo príjemnú atmosféru. Osvetlenie v blízkosti terasy by nemalo nepríjemne oslňovať, aby ste si užili pokojnú večernú atmosféru v kruhu rodiny či priateľov. Preferujte teplé biele odtiene s teplotou svetla 3000K.

Siahnuť môžete aj po svietidlách s rôznymi farbami svetla. Tu je však vhodné vziať do úvahy psychológiu farieb. Žltá je spojená s dobrou náladou, modrá so stabilitou a pokojom, ružová s romantikou a hnedá s bezpečnosťou a serióznosťou.

Pozor na príkon svietidiel

Zohľadnite aj príkon svietidiel, pretože ovplyvňuje spotrebu elektriny zo siete, a tým pádom aj účty za elektrinu. Nevyberajte zbytočne záhradné svietidlá s vysokým príkonom – na osvetlenie trvaliek postačí príkon 2 až 5W, na osvetlenie vyšších stromov 10 až 30W.

Aké ovládanie osvetlenia?

K bezpečnosti a komfortu v záhrade počas večerných hodín prispieva aj ovládanie osvetlenia. Jednotlivé osvetľovacie zóny by mali mať samostatné ovládanie prostredníctvom diaľkového ovládača alebo mobilnej aplikácie. Do niektorých častí záhrady, na schody či terasu je vhodné umiestniť osvetlenie, ktoré sa zapína pomocou senzora pohybu.

Stupeň krytia IP označuje odolnosť svietidiel

Vyberajte si osvetlenie určené na vonkajšie použitie, ktoré disponuje dostatočnou pevnosťou a aj odolnosťou voči poveternostným vplyvom, ako napríklad dážď, sneh, mráz či vietor.

O miere odolnosti hovorí stupeň krytia, ktorý sa skladá z dvoch čísel. Vo všeobecnosti platí, že čím vyšší stupeň krytia voči vniknutiu cudzích predmetov, dotyku a kvapalinám, tým lepšie. Odolnosť voči vode by mala pri záhradnom osvetlení predstavovať aspoň hodnotu IP65 a proti vniknutiu cudzích predmetov a dotyku IP44 a viac.

Druhy osvetlenia záhrady: Záhradné lampy, reflektory i bodové svietidlá

Ponuka vonkajších svietidiel na trhu je naozaj pestrá. Aké máte možnosti?

  • Ak potrebujete osvetliť záhradný chodník, riešením sú záhradné lampy napríklad v podobe vonkajšieho stĺpového osvetlenia.
  • Bodové svietidlá s bodcom do záhrady vyzdvihnú krásu stromov, kríkov či časti záhonov so zaujímavými rastlinami.
  • Pri väčších stromoch a častiach záhonu je efektívnejšie i efektnejšie použiť záhradné reflektory.
  • Zemné exteriérové svietidlá sú zapustené do zeme a môžete ich umiestniť priamo do chodníkov a dlažieb, ale aj okolo zelene do pevného podkladu.
  • Vonkajšie dekoratívne svietidlá v rôznych tvaroch a veľkostiach pomôžu zvýšiť estetickú hodnotu záhrady. Zvyčajne fungujú na batérie.
  • LED pásy sa vynímajú ako osvetlenie schodiska, terasy či balkóna. Avšak praktické sú i vtedy, keď ich umiestnite z oboch strán chodníka.
  • Solárne osvetlenie do záhrady predstavuje funkčné, ekonomické a ekologické riešenie bez potreby kabeláže. Obľúbené sú solárne lampy, solárne nájazdové svietidlá či solárne nástenné svietidlá.

Všetko pre údržbu záhrady nájdete v našom e-shope

Funkčná a esteticky atraktívna záhrada sa nezaobíde bez pravidelnej starostlivosti údržby. V našom internetovom obchode nájdete pestrú paletu záhradnej techniky i doplnkového sortimentu, ktoré vám pomôžu udržiavať záhradu podľa predstáv.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás