Páčia sa vám stĺpovité ovocné stromy? Poradíme vám, ako sa o ne starať

Rady a tipy

Páčia sa vám stĺpovité ovocné stromy? Poradíme vám, ako sa o ne starať

27. september 2022

Tak ako existujú trendy v módnom priemysle, nevyhli sa ani záhradkárom. Kedysi populárne exotické dreviny, ako bambusy či Trachycarpus, dnes v sadovníckych plánoch nahrádzajú tradičné ovocné dreviny. Čaro ochutnať jablko z vlastnej záhrady láka mnohých k tomu, aby si na pozemky opať vysadili ovocné stromy. 

Záhrady sa za posledných tridsať rokov zmenili a typické pozdĺžne pozemky, aké poznáme zo slovenských dedín, sú dnes minulosťou. Tejto zmene sa museli prispôsobiť aj ovocné stromy a ich kultivary. Veľkým trendom sú stĺpovité ovocné stromy, ktoré plodia rovnako intenzívne, no na pozemku nezaberajú toľko miesta ako kedysi - rastú len do výšky. Viete, ako sa o ne starať? Poradíme vám v tomto článku.

Stĺpovité ovocné stromy v modernej záhrade

Hoci sú ovocné stromy najjednoduchšie na pestovanie a údržbu, odporúčame vám zbystriť pozornosť. Pri moderných kultivaroch existuje niekoľko zásad, ktoré je potrebné dodržať. Stĺpovitý ovocný strom môže po dosiahnutí dospelosti dorásť len do výšky troch metrov, kým štandardné ovocné stromy môžu mať výšku až sedem metrov. Háčik spočíva v tom, že hoci sú ovocné stĺpovité stromy menšie, plodia ovocie rovnakej veľkosti.

 

Ako sadiť stĺpovité ovocné stromy v záhrade či črepníku

Na pestovanie týchto ovocných stromov nepotrebujete veľa pôdy ani miesta. V skutočnosti môžete použiť veľký sud a naplniť ho dostatočným množstvom pôdy. Treba si uvedomiť, že stromy musia byť zasadené aspoň dva metre od seba, ak z nich neplánujete urobiť živý plot. 

Vyžadujú tiež plné slnko a najmenej dve rôzne odrody na krížové opelenie. Napríklad pre rodenie jabĺk je potrebný peľ z iného druhu jabloní. 

Ak pestujete stromy v črepníku, dajte si obzvlášť záležať na polievaní. Spodok nádoby musí mať otvory na odtekanie prebytočnej vody. Pôda v neglazúrovaných hlinených nádobách má tendenciu rýchlo vysychať, preto ich v prípade ovocných stromov nepoužívajte. V zime chráňte koreňový bal pred silnými mrazmi.

Starostlivosť o stĺpovité ovocné stromy a hnojenie

Aby ste dosiahli najlepšie výsledky v pestovaní a zdraví rastliny, dodržujte nasledovné zásady. Stromy zalievajte počas celého roka, a to aj v zime. Hnojenie ovocných stromov môže začať jeden rok po ich výsadbe, aby mali stabilný rast. 

Väčšina ovocných stromov vyžaduje hnojenie aspoň raz ročne, ideálne v mesiaci marec. Každú jar povrch zeminy posypte kompostom, aby ste obnovili živiny a život pôdy. Odporúčame vám tiež odstraňovať burinu pri kmeni stromčekov. Môžete použiť vyžínače, ale dajte pozor, aby ste kmeň nepoškodili.

Ako na rez ovocných stĺpovitých stromov

Stĺpovité ovocné stromy vyžadujú rez. Toto pravidlo sa netýka jabloní, ktoré sú geneticky šľachtené, rez potrebujú minimálny a svoj tvar si dokážu udržať. Koncom februára aplikujte na dreviny zimný rez, kedy skrátite bočné výhony na tri oká. Vďaka tomu sa prevzdušní koruna a vnikne do nej viac svetla, čo bude mať pozitívny dopad na tvorbu plodov. 

Dôležitý je rez počas leta. Všetky bočné dlhé výhony skráťte nad tretím očkom. Terminál, čiže stredný výhon, nechajte ďalej rásť. Jeho vrchol má tendenciu zaschnúť, vtedy je potrebné ho zrezať spolu s každým výhonom, ktorý rastie do vnútra koruny. A to tak, aby sa udržal stĺpovitý rast ovocného stromu.

Želáme veľa šťastia pri pestovaní stĺpovitých stromov a čo najchutnejšie plody vašej práce. Pri akejkoľvek činnosti v záhradke vám radi pomôžeme našou záhradnou technikou.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás