Predĺžte životnosť svojej terase: Pomôže vám wapka aj ochranný olej

Aktuality

Predĺžte životnosť svojej terase: Pomôže vám wapka aj ochranný olej

11. október 2019

Ako sa starať o terasu a predĺžiť jej životnosť v zime?

Kľúčom k správnej starostlivosti o terasu v zime je jej pravidelné čistenie. Opadané lístie, mach alebo prach z ulice, sa na prvý pohľad nemusí zdať ako problém, no akýkoľvek cudzí objekt na povrchu vašej terasy zabraňuje v zime odparovaniu vody. Tá vteká do malých puklín, kde zamrzne a začne sa rozpínať. Z malých puklín sú zrazu veľké praskliny a vaša terasa z ničoho nič vyžaduje po zime náročnú výmenu kachličiek či hĺbkové ošetrenie dreva. Ako predísť problémom? Premyslenou prípravou.

Ako vyčistiť špáry na terase?

Vyčistiť terasu, obkladačky, špáry v dlažbe či na podlahe nie je nič náročné a zaberie vám to len pár minút. Pravidelným čistením terasy predídete viacerým problémom, ktoré súvisia s príchodom zimných mesiacov, chladu a neustáleho vlhka. Pri bežnom znečistení, ako je prach a lístie, odporúčame použiť vysokotlakový čistič, ktorý pracuje pod tlakom maximálne 80 barov. Prečo? Takýto tlak je ideálny na odstraňovanie nečistôt bez poškodenia povrchu.

Správne vybraný tlakový čistič dokáže dôkladne vyčistiť aj tie najnedostupnejšie nečistoty v škárach medzi kachličkami, v záhyboch a prasklinách. Voda sa odparí oveľa rýchlejšie ak jej
v ceste nič nebude stáť. Takto nedáte šancu žiadnym mechanickým poškodeniam súvisiacim s rozpínaním ľadu a machu.

V prípade väčšieho znečistenia na terase vám odporúčame použiť radšej klasickú kefu, aby ste ju nepoškodili príliš silným tlakom. Bude to, samozrejme, náročnejšie, no výsledok bude rovnako efektívny.

Čistenie dreva je náročnejšie

Pri materiáloch ako drevo, stačí použiť klasickú mydlovú vodu, no nezabudnite tiež na ochranné oleje a odšeďovač. Čistenie drevenej terasy je náročnejšie ako čistenie terasy z iných materiálov. Drevo je veľmi citlivé na vonkajšie poveternostné podmienky a rýchlo starne.

Pravidelnou údržbou však dokážete jeho životnosť predĺžiť o celé roky. Budete na to potrebovať kvalitný olej na údržbu terás a odšeďovač. Odšeďovače sú špeciáne gély, ktore z dreva „vyťahujú” zašedivelé odtiene, ktoré pôsobia neesteticky a zašlo.

Drevenú terasu je potrebné ošetriť ochranným olejom jedenkrát za rok. Pred jeho aplikovaním musí byť drevo 100 % čisté a v prípade poškodení, akými sú odlomenia či škrabance, aj dôkladne prebrúsené šmirgľom. Starostlivosť o drevo si vyžaduje pravidelnosť v jeho údržbe.

Ako postupovať pri čistení terasy?

  1. Vyberte si dva slnečné a teplé dni, ideálne na jar. Pri starostlivosti o drevo budete potrebovať rýchle schnutie.

  2. Terasu dôkladne vyčistite od nečistôt. Použite aj odšeďovač na drevo, ktorý si poradí so zašednutým odtieňom.

  3. Terasu nechajte uschnúť a aplikujte ochranný olej na terasy. Ten musí byť aplikovaný na úplne suché drevo, keďže by mu zbytková voda bránila v prieniku do materiálu.

  4. Ochranný olej na drevo nechajte pôsobiť pol hodinu. Prebytočný zotrite preč.

  5. Terasu nechajte schnúť ďalších 24 hodín a nevstupujte na jej povrch. Čistenie zopakujte každý rok v rovnakom čase. Takto ošetrené drevo na terase vydrží dlhé roky a zachová si svoju farbu, pevnosť a vlastnosti.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás