Režte drevo prakticky bez námahy. Ako si vybrať cirkulárku?

Rady a tipy

Režte drevo prakticky bez námahy. Ako si vybrať cirkulárku?

15. september 2021

Každý zdatný domáci kutil určite vie, že mať doma kvalitnú pílu na rezanie dreva, je úplná samozrejmosť. Práca na záhrade alebo chate sa bez píly nezaobíde, či už ste profesionálny záhradník, alebo je záhrada iba vaše hobby. 

Kvalitná záhradná technika nemôže chýbať v žiadnej garáži. V tomto článku vám poradíme, aké parametre a vlastnosti zohľadniť pri výbere cirkulárky a pozrieme sa aj na jej výhody a nevýhody. Viete, pre koho je cirkulárka určená? Čítajte ďalej. 

Cirkulárka vs. okružná píla

Čo je to cirkulárka a na čo sa používa? Laicky povedané, cirkulárka je stolová píla alebo píla, ktorej súčasťou sú aj stabilizačné nohy. Je známa aj pod názvom „okružná píla”. Práca s cirkulárkou je veľmi rýchla, jednoduchá a za krátky čas pomocou nej narežete veľké množstvo dreva. V porovnaní s reťazovou pílou si odpočinie váš chrbát aj ruky. 

Tie najvýkonnejšie okružné píly si bez problémov poradia s polenami, ktoré majú vyše dvadsať centimetrov. Spravila platí, že čím silnejšiu cirkulárku si zaobstaráte, tým dlhšie vám vydrží. Treba však rátať s tým, že pílový kotúč – to je to ozubené koleso, ktoré vykonáva samotnú prácu – bude potrebné z času na čas nabrúsiť alebo úplne vymeniť. Viete, ako si vybrať pílový kotúč?

Ako vybrať pílový kotúč? Sledujte tieto parametre

Pílový kotúč je v prenesenom slova zmysle srdcom vašej novej cirkulárky. Bez neho by bola píla nepoužiteľná, preto jeho výberu venujte zvýšenú pozornosť. Odporúčame vám zaobstarať si viacero kotúčov podľa toho, na aké rezanie budete cirkulárku využívať. Zamerajte sa na to, aká je:

  1. Hrúbka kotúča,

  2. jeho priemer,

  3. materiál, z ktorého je kotúč cirkulárky vyrobený,

  4. množstvo zubov, ich sklon a tvar.

Druhy pílových kotúčov do cirkulárky

V prípade, že si zaobstaráte kotúč s menšou hrúbkou, jeho rez bude viac kvalitný a uhladený. Čím je jeho šírka menšia, tým sa znižuje aj jeho trenie, vďaka čomu rezaný materiál prereže elegantnejším spôsobom. Má však svoje nevýhody, ako napríklad vysoké prehrievanie a silné vibrovanie, čo znižuje životnosť cirkulárky a jej rýchlejšie opotrebovanie

Priemer kotúča je predpísaný konkrétnym modelom cirkulárky, ktorú máte doma. Neprekračujte ho, ohrozujete tým svoje zdravie. Moderné pílové kotúče sú v súčasnosti vyrobené zo spekaného karbidu alebo plátkov SK. Zabudnite na železné pílové kotúče, aké môžete dodnes nájsť v dedovej pivnici. 

Materiál pílového kotúča

Materiál kotúča závisí aj od toho, čo plánujete s cirkulárkou rezať, či už je to hliník, drevo, laminát či panely. Posledným faktorom, ktorý je potrebné zohľadniť pri výbere kotúčov do cirkulárky, je počet zubov, ich tvar a sklon. Viac zubov zabezpečí čistejší rez, no spomaľuje tempo práce. Vo všeobecnosti platí, že pri reze masívneho dreva vyberáme kotúč s menším počtom zubov so striedavým tvarom zubu, no pri lamináte s väčším s dutinovými zubami, aby nevznikli strapce na mieste rezu. Pri plaste a neželeznom kove siahnite po trapézovom tvare zubu na pílovom kotúči.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás