Sprievodca nákupom ponorného čerpadla: Ako si vybrať?

Aktuality

Sprievodca nákupom ponorného čerpadla: Ako si vybrať?

15. február 2021

Výkonné čerpadlo by malo byť povinnou súčasťou výbavy každého záhradkára s vlastným prírodným zdrojom vody. Na trhu však nájdete nespočetné množstvo rôznych čerpadiel s rôznym účelom. Viete, ako si vybrať ponorné čerpadlo? Čo všetko treba zvážiť?

Vodné čerpadlá majú niekoľko druhov. Nie všetky sú však vhodné na zalievanie záhrady alebo čerpanie znečistenej vody. Rozlišujeme ich na ponorné, povrchové, kalové a domáce vodárne. V tomto článku sa však budeme zaoberať najmä ponornými čerpadlami.

Akú vodu potrebujete čerpať?

Pred výberom čerpadla by ste mali najskôr ujasniť, akú vodu chcete čerpať. Bude pitná, úžitková, dažďová alebo splašková? V prípade, že vodu chcete čerpať z iných ako pozemných zdrojov, vyberte si podľa stupňa znečistenia vody. 

Pitnú vodu môžete čerpať pomocou povrchových odstredivých čerpadiel alebo ponorných čerpadiel. Pri úžitkovej alebo dažďovej vode sa typ čerpadla nemení. Zariadenie však doplňte o sací kôš, ktorý zabráni vstupu rôznych častíc a nečistôt, ako listy, tráva či kamienky. Pri splaškovej vode siahnite po liatinových a nerezových čerpadlách, v ideálnom prípade s rezacím zariadením, ktoré hrubé znečistenie rozdrví a následne vyčerpá. 

Ponorné čerpadlo – ideálne riešenie do studne

Ponorné čerpadlá sa, ako to napovedá ich názov, umiestňujú priamo do vody. Typickým príkladom je čerpadlo do studne, ktoré je leží priamo vo vode. Zapamätajte si, že čím hlbšiu studňu máte, tým dlhšiu hadicu a výkonnejšie čerpadlo potrebujete

Pri ponorných čerpadlách platí pravidlo, že musia ležať pod hladinou vody. Inak by mohlo nasať vzduch, čo môže spôsobiť vážne poruchy motora. V najlepšom prípade vodu nezvládne vytlačiť do požadovanej výšky, čo tiež nepoteší. Našťastie, na to existuje čidlo. Niektoré druhy ponorných čerpadiel majú dokonca mechanický plavák, ktorý svojou polohou na hladine zopne kontakt

Ponorné netlakové čerpadlo

Keď vodu potrebujete len prečerpávať, zvoľte ponorné netlakové (drenážne) čerpadlo. Jeho výtlak sa najčastejšie pohybuje v rozpätí 5 až 10 metrov a prietok rádovo v stovkách litrov vody za minútu. Vodu vyčerpá napríklad z podzemného rezervoáru dažďovej vody alebo zo suda. Spoľahnúť sa na neho môžete aj pri prípadnej povodni z pivnice či pri čerpaní vody z bazéna na konci letnej sezóny. Na postrek trávnika však vyslovene nie je vhodné.

Ponorné tlakové čerpadlo 

Ponorné tlakové čerpadlá sú vhodné pre zavlažovanie aj postrekovanie. Vodu dokážu vyčerpať aj z hlbokej kopanej studne. Dokonca sa dajú kombinovať aj s tlakovou nádržou, či už pre zavlažovacie systémy, alebo zásobovanie úžitkovou vodou.

Aké silné čerpadlo potrebujete?

Sila ponorného čerpadla záleží nielen na hĺbke čerpania vody, ale aj na vašich osobných preferenciách. Napríklad pre čerpanie vody zo studne hĺbky 5 metrov a následné polievanie záhrady vám postačí výkonovo slabšie čerpadlo s prietokom vody okolo 2 metrov kubických a hydrodynamickým tlakom v mieste zálievky 1,5 baru.

Pre maximálne využitie výkonu ponorného čerpadla si treba tiež zvoliť vhodnú hadicu alebo potrubie, ktoré nebudú spôsobovať tlakové straty. Vďaka tomu sa maximálne využije výkon čerpadla. Odporúčame vám dodržiavať nasledovné pravidlo: priemer sacieho alebo výtlačného potrubia musí mať aspoň taký priemer, ako sacie alebo výtlačné potrubie. Použitím väčších priemerov ako priemer sacieho alebo výtlačného potrubia, znižujete tlakovú stratu, a tým využijete maximálny výkon čerpadla. 

Materiál ide ruka v ruke s cenou

Cena čerpadla priamo súvisí aj s použitým materiálom. Pri rekreačnom použití čerpadla na polievanie záhrady môžete siahnuť po lacnejšom variante vyrobenom z plastu. Pri kúpe si všímajte lícovanie a tesnenie jednotlivých komponentov. 

V prípade, že chcete čerpadlo používať prakticky neustále, vyberte si riešenia vyrobené z odolného nerezu. Napríklad obežné kolesá sú pri vertikálnych ponorných čerpadlách vyrobené z norylu alebo technopolyméru. Hoci ide o plasty, sú veľmi kvalitné a vydržia aj väčšiu záťaž. 

Pamätajte, vhodné parametre čerpadla by mal pre vás vypočítať skúsený odborník. Iba tak získate bezchybné a kvalitné riešenie, na ktoré sa môžete kedykoľvek spoľahnúť. V prípade potreby nás preto neváhajte kontaktovať. V našej ponuke nájdete záhradnú a profesionálnu techniku vysokej kvality.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás