Trvalkový záhon: Podľa čoho vybrať kvety a ako sa oň starať?

Rady a tipy

Trvalkový záhon: Podľa čoho vybrať kvety a ako sa oň starať?

29. marec 2023

Trvalkové záhony máme radi. Ak sú urobené správne, v každom ročnom období nás prekvapia niečím novým. Na jar to môžu byť obľúbené snežienky a narcisy, neskôr tulipány či pivónie, cez leto kvitnúce bylinky až po jesenné chryzantémy. Založiť trvalkový záhon nie je vôbec náročné, ani starostlivosť oň. Podľa čoho ale vyberať kvety? Poradíme vám.

Čo sú trvalky, ako sa o ne starať a prečo si založiť trvalkový záhon?

Trvalky sú rastliny, ktoré na svojom stanovišti, to jest v záhone či v kochlíku, vydržia viac ako dve záhradkárske sezóny. Znamená to, že dokážu prezimovať a na jar začnú znova rásť a kvitnúť po dobu minimálne dvoch rokov. Ide o viacročné rastliny, ktoré nevytvárajú drevo. Niektoré trvalky prežijú desiatky rokov. 

Ako sa starať o trvalky?

Starostlivosť o trvalky (obvykle) nie je náročná a drvivá väčšina trvaliek vyžaduje iba chránené stanovište od vetra, dostatok živín a svetlé prostredie. Hnojenie odporúčame na jar a jeseň. Zálievka záleží od konkrétnych druhov, napríklad skalničky ako rozchodník (sedum) vyžadujú minimum zálievky. Niektoré trvalky je potrebné sem tam ostrihať.

Nevýhodou trvalkových záhonov je, že vás môžu po čase začať nudiť, keďže rastliny v nich sú každým rokom rovnaké. Ale! Na to máme v redakcii skvelý trik. Doplňte počas leta svoje trvalkové záhony letničkami. Tieto jednoročné rastliny môžete obmieňať každý rok.

Podľa čoho vyberať trvalky do záhona

Vybrať si trvalky do záhona nie je náročná úloha, pri trvalkách potrebujete poznať len štyri vlastnosti, ktoré vám pomôžu s výberom konkrétnych druhov:

  • farba,

  • výška,

  • veľkosť,

  • obdobie kvitnutia.

Záhon si navrhnite tak, aby najvyššie a najväčšie rastlinky boli vysadené vzadu. Zohľadnite aj ich dobu kvitnutia. Odporúčame vám farby zladiť podľa Osvaldovho kruhu, ktorý používajú aj dizajnéri a architekti. Farby, ktoré sa na ňom nachádzajú oproti sebe, sú si navzájom kontrastné a ladia. 

Napríklad, nakombinujte modré trvalky s oranžovými či fialové so žltými a váš záhon dostane úplne nový rozmer, ktorý sa bude vašemu estetickému cíteniu (a tiež susedom) páčiť.

Najobľúbenejšie trvalky do záhona 

Trvalky nemusia byť okrasné  kvetom, ale aj listom. Napríklad, obľúbená Heuchera miluje slnko, ktoré vyfarbí jej listy do farieb ako bordová, oranžová či svetlozelená. Klasické Dianthusy vysaďte do suchých záhonov, odmenia vás krásnymi kvetmi počas celého leta. 

Medzi menej tradičné trvalky patrí Astilba, ktorú vysaďte do tieňa alebo polotieňa. Svojím mohutným vzrastom sa hodí k zakrytiu plota či múru. Na výber máte aj levandule, hosty či pivónie. Zostaviť pekný trvalkový záhon je ako skladať puzzle, dajte si záležať a budete sa z neho tešiť niekoľko rokov.

Pri tvorbe záhonu sa vám určite zídu pomôcky ako nožnice, krycie plachty či pracovné rukavice.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás