Údržba kosačky bez servisnej dielne. Viete, ako na to?

Aktuality

Údržba kosačky bez servisnej dielne. Viete, ako na to?

11. november 2019

Pravidelná kontrola a údržba je nutnosť

V rámci domáceho servisu a údržby existujú úkony, ktoré zvládnete na svojej kosačke vykonávať sami doma. Stačiť vám budú základné technické znalosti a trochu zvýšenej pozornosti. Potom sú tu úkony, ktoré by ste mali prenechať iba špecializovaným servisom.

Ročne kosačku použijeme aj 50-krát, a preto je jej pravidelná kontrola a údržba priam žiadúca. Čo môžete spraviť doma a s čím budete potrebovať pomoc odborného servisu?

Domáci vs. špecializovaný servis

Nižšie vám prikladáme zoznam šiestich úkonov, ktoré je potrebné vykonať pri údržbe kosačky. Odporúčame vám ju urobiť minimálne dvakrát ročne, pred sezónou a po sezóne. Správne udržiavaná kosačka nepotrebuje časté návštevy servisu a vydrží vám dlhé roky plne funkčná. Čo treba skontrolovať?

  1. Výmena starého oleja je základným úkonom, ktorý je potrebné vykonať, ak idete robiť údržbu kosačky. Nezabudnite na to, že pred jeho odčerpaním musí byť motor mierne zohriaty. Kosačku teda na pár minút zapnite a keď sa motor zohreje, pomocou odsávačky vyčerpajte starý olej zo zásobníka. Väčšina nových kosačiek nie je vybavená výpustkom starého oleja, použite teda spomínanú odsávačku.

  2. Kontrola sviečky by mala nasledovať ako druhá. Pretočte motor, aby sa úplne vystriekal starý olej a vyskrutkujte sviečku.

  3. Brúsenie noža je úkon, ktorý vám odporúčame nechať na odborný servis kosačiek, aby ste si nespôsobili zranenie. Ostrý nôž je úplným základom správne fungujúcej kosačky. Ak si trúfate na brúsenie noža kosačky doma, uistite sa, že ho po skončení brúsenia pevne namontujete na jeho pôvodné miesto. Nôž musí byť v kosačke vyvážený na 100 %, aby sa pri kosení netriasol a nevibroval. Nedostatočne upevnený nôž robí kosenie veľmi nepohodlným a vibrácie uvoľňujú šróby.

  4. Nezabudnite skontrolovať aj kolieska na kosačke. Cieľom servisu koliesok na kosačke je ich vyčistenie a premazanie, aby sa dobre točili. Kolieska sa zvyknú postupne uvoľňovať, najmä na nerovnom teréne. Ak máte záhradu vo svahu, je na ne vyvíjaný vyšší tlak, skontrolujte ich častejšie.

  5. Chladenie kosačky je extrémne dôležité, keďže kosačka vytvára počas kosenia vysokú teplotu. Demontujte ochranný kryt motora a vyčistite lopatky chladenia. V servise vám skontrolujú otáčky aj motora. To doma nezvládnete.

  6. Rovnako nezabudnite ani na čistenie vzduchového filtra, ktorý je možné vyprať v práčke, ak je z molitanu. Ak je upchatý nečistotami, motor sa zaťažuje viac ako obvykle, čo v konečnom dôsledku vedie ku skracovaniu jeho životnosti. Odporúčame vám každý rok kúpiť si nový vzduchový filter.

Skladovanie kosačky v zime

Po vykonaní jesennej údržby vám odporúčame kosačku vyčistiť od všetkých nečistôt, odložiť zásobník pre pokosenú trávu (kvôli vlhkosti) a odložiť juna suché a rovné miesto v pivnici. Nezabudnite ju prekryť plachtou alebo igelitom, aby sa na ňu neprášilo.

Servis vykonávajte pravidelne, no ak je vaša kosačka v záruke, odporúčame vám prekonzultovať so servisným centrom, aké zásahy do kosačky môžete robiť doma, a ktoré nechať iba pre servisné strediská.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás