Údržba trávnika po lete: Viete, ako ho pripraviť na zimu?

Aktuality

Údržba trávnika po lete: Viete, ako ho pripraviť na zimu?

14. september 2020

Pri starostlivosti o trávnik je kľúčová pravidelná závlaha a kosenie. Zabúdať však netreba ani na vyváženú a výživu a zvýšenú starostlivosť počas vegetačného pokoja. Mnoho amatérskych záhradkárov totiž netuší, že trávnik treba na zimu pripraviť. Aké kroky by ste nemali vynechať? 

  1. Nezabudnite na vertikutáciu

Najdôležitejším krokom pri zazimovaní trávnika je vertikutácia. Ide o revitalizačnú procedúru, ktorá mu zabezpečí lepší prísun živín, vlahy, slnka aj vzduchu. Zároveň ho zbaví uschnutých stebiel trávy, buriny a machu. Podporí tiež odnožovanie trávnych koreňov, vďaka čomu bude trávnik hustý, zelený a odolný voči poveternostným podmienkam a rôznym ochoreniam. Vertikutácia je pre trávnik rovnako dôležitá ako pravidelné kosenie, závlaha či hnojenie. 

  1. Živiny doplňte hnojivom 

Trávniku nezabudnite pred zimou dopriať dostatočné množstvo výživných látok, ktoré stratil vplyvom častého kosenia v letných mesiacoch. Po vertikutácii preto siahnite po jesennom hnojive s vyšším obsahom draslíka. Takéto hnojivo zvýši jeho odolnosť voči plesňovým chorobám aj zimným mrazom. Odporúčame vám aplikovať ho pomocou posýpacieho vozíka, vďaka čomu predídete opticky nesúrodým plochám.

  1. Odstráňte burinu

Koniec leta je ideálnym obdobím na odstránenie buriny. Spoľahlivým pomocníkom je postrek pomocou selektívnych herbicídov. Pred samotnou aplikáciou sa odporúča vynechať jedno kosenie. Burina tak bude mať vyvinuté listy, prostredníctvom ktorých sa roztok dostane až ku koreňovému systému. Pri aplikácii roztoku si dajte pozor na to, aby ste nezasiahli rastliny v okolí buriny. Nevykonávajte ho preto vo veternom počasí. 

  1. Narušený porast opravte

V prípade, že je váš trávnik výraznejšie poškodený, využite prvé jesenné dni na dosev trávneho semena. Dotknuté plochy stačí predtým dôkladne prekypriť a prevzdušniť. Po rozhodení semena nezabudnite pôdu posypať hnojivom, utlačiť doskou a dostatočne zavlažiť.

  1.  V zime sa vyvarujte zaťaženiu a prevlhčeniu

Trávnik v zime nevyžaduje prakticky žiadnu starostlivosť. Dajte si však pozor na jeho zaťaženie a prevlhčenie. Neukladajte preto na trávnik veľké množstvo odhrnutého snehu. Za vašu starostlivosť sa vám na jar odvďačí. 

Hľadáte spoľahlivého pomocníka do záhrady, no neviete si vybrať správne riešenie? Kontaktujte nás, radi vám pomôžeme. 

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás