Veľké porovnanie čerpadiel na vodu: Ako si vybrať to správne?

Aktuality

Veľké porovnanie čerpadiel na vodu: Ako si vybrať to správne?

24. júl 2020

Ak ste sa rozhodli kúpiť si nové čerpadlo, prinášame vám jednoduchý prehľad jednotlivých typov, ktoré vám tento výber uľahčia. Vopred by ste však mali zvážiť nielen jeho cenu, ale aj účel. Odpovedzte si preto na otázku: akú vodu potrebujete odčerpať?

Akú vodu chcete čerpať?

Čerpať totiž môžete nielen pitnú, ale aj úžitkovú, dažďovú či splaškovú vodu. Ak chcete čerpať pitnú vodu, vybrať si môžete povrchové odstredivé čerpadlo alebo ponorné čerpadlo, ktoré sa používa najmä pri kopaných alebo vŕtaných studniach. Výnimku netvoria ani nádrže s pitnou vodou.

Pri čerpaní úžitkovej, resp. dažďovej vody nepotrebujete špeciálne čerpadlo. Jednotlivé riešenie však nezabudnite doplniť o hrubý filter – sací kôš, ktorý zachytáva cudzorodé predmety, ako kamienky alebo listy. 

Ak potrebujete čerpať vodu zo septiku, siahnite po liatinovom alebo nerezovom kalovom čerpadle. Ideálnou voľbou je riešenie s rezacím zariadením, ktoré hrubé znečistenie najskôr rozdrví a neskôr odčerpá. Pozor, toto čerpadlo nie je vhodné na zalievanie trávnika alebo záhrady. 

Ktoré čerpadlo je ideálne do záhrady?

Vďaka dostatočnému prietoku a výtlaku je ideálnym riešením záhradné povrchové čerpadlo. Je vhodné na čerpanie čistej úžitkovej vody z bazénov, studní alebo nádrží. Vybrať si môžete čerpadlo s elektrickým, ako aj benzínovým motorom. Jeho výhodou je ľahká manipulácia a priaznivá cena. Zvládne tiež utiahnuť zavlažovacie systémy s viacerými postrekovačmi. 

Nevýhodou je to, že je pomerne nepraktické. Po zapnutí sa totiž musíte urýchlene dostať ku koncu hadice. Ak vaša kondícia nie je ideálna, pomôžu vám automaty, vďaka ktorým sa bude čerpadlo zapínať a vypínať automaticky, a to otočením kohútika na hadici. Hovorí sa im aj automatické vodárne. 

Potrebujete čerpať vodu z väčšej hĺbky?

V prípade, že potrebujete odčerpať vodu z väčšej hĺbky, siahnite po tlakovom ponornom čerpadle. Je ideálnym riešením pre vŕtané studne. Čistú vodu (môže byť pitná aj úžitková) s prímesou pevných častí (max 40 mg/m3) totiž dokáže čerpať až z hĺbky 90 metrov.

Ak nemáte na chalupe v dosahu elektrický prúd, vyberte si tlakové ponorné čerpadlo s benzínovým pohonom. 

Ako odčerpať veľké nečistoty?

Kalové čerpadlá sú dokážu čerpať nielen čistú, ale aj špinavú vodu. Napríklad vodu z rybníkov, fekálie či zatopené a zabahnené pivnice. V porovnaní s ostatnými druhmi čerpadiel si vedia poradiť s väčšími kusmi znečistenia. Ako sme už spomenuli vyššie, môže za to rezacie zariadenie, ktoré tieto nečistoty najskôr rozdrví.

Hoci ich sacia výška nepresahuje 15 metrov, ponúkajú vysoký čerpací výkon. Niektoré riešenia dokážu prečerpať až 300 litrov vody za minútu. Pri výbere kvalitného čerpadla si dajte záležať na použitých materiáloch. Chybu neurobíte pri čerpadle vyrobenom z ocele alebo liatiny. 

Veríme, že sme vám pomohli zorientovať sa v bohatej ponuke čerpadiel na vodu. Ak sa potrebujete poradiť s výberom vhodnej záhradnej techniky, neváhajte nás kedykoľvek kontaktovať.

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás