Všestranný pomocník do vašej záhrady: Ako si vybrať krovinorez?

Aktuality

Všestranný pomocník do vašej záhrady: Ako si vybrať krovinorez?

9. január 2019

Ako vybrať krovinorez?

Výber vhodného krovinorezu nie je jednoduchý. Ľahko sa totiž môže stať, že kúpite taký, ktorý bude mať od kvality ďaleko. Svoju kúpu tak oľutujete v momente, keď prestane zrazu fungovať alebo zistíte, že sa vám s ním nepracuje ľahko.

Čo treba zohľadniť pri jeho výbere? Keďže trh ponúka množstvo druhov krovinorezov, pred tým, ako sa rozhodnete pre kúpu, odpovedzte na nasledujúce otázky:

  1. Budem krovinorez používať iba počas víkendov v záhrade alebo ho plánujem využívať profesionálne na dennej báze?

  2. Budem s ním upravovať plochy, kde sa nezmestí kosačka alebo budem kosiť veľké lúky a parky niekoľko hodín denne?

V prípade, že hľadáte krovinorez iba na vysekávanie malých plôch, kde sa kosačka nezmestí alebo plôch okolo kmeňov drevín, odporúčame vám kúpiť jednoduchý akumulátorový krovinorez STIGA SBC 48 AE alebo vyžínač.

Vyžínače sú vhodné na kosenie trávy do maximálnej výšky 30 centimetrov. Sú dobrou alternatívou pre krovinorezy „víkendových záhradkárov”. Ak však potrebujete krovinorez pre veľké plochy a viete, že s ním budete pracovať často a dlho, zbystrite pozornosť! V tomto prípade si na výbere dajte naozaj záležať.

Pri krovinorezoch, s ktorými budete pracovať pravidelne, je dôležité poznať ich váhu a spôsob uchytenia. Kým ľahké krovinorezy udržíte v rukách a disponujú pohodlnou rúčkou, tie ťažšie sa vešajú cez rameno na popruhu. Ak s krovinorezom pracujete niekoľko hodín denne, oceníte jeho nižšiu váhu a kvalitné prevedenie, z ktorého nebudete mať bolesti chrbta.

Rovnako to platí aj pre akumulátorové krovinorezy, kde je dôležité porovnať dĺžku výdrže batérie na jedno nabitie a čas, za ktorý sa batéria nabije doplna. Pre kosenie väčších plôch si zaobstarajte krovinorez s rúčkou v tvare T, ktorá je na takéto kosenie najpohodlnejšia a najšetrnejšia pre vaše telo.

Takúto rúčku má napríklad náš krovinorez STIGA SBC 635 KD so záberom kosenia až 43 centimetrov. Moderné krovinorezy sa vyznačujú vychytávkami, ako je napríklad dekompresný ventil pre uvoľnenie tlaku, poloautomatický sytič pre ľahké štartovanie či vstrekovač paliva.

Určite však oceníte antivibračný systém, vďaka ktorému budete mať po skončení práce všetky zuby na správnom mieste.

Pri výbere krovinorezu sa teda sústreďte najmä na technické parametre spojené s používaním krovinorezu v každodennej praxi. Viete,

  • aká je celková váha krovinorezu,

  • aký je jeho záber v centimetroch,

  • či má rúčku na pohodlné uchopenie alebo držadlo v tvare T,

  • či má deliteľný hriadeľ a je ľahko uskladniteľný a zmestí sa do auta,

  • či disponuje systémom tlmenia vibrácií, ktorý oceníte pri dlhšej práci,

  • či je jeho rukoväť nastaviteľná pre kosenie na šikmých plochách,

  • či má kvalitný motor pre ľahké štartovanie a dekompresný ventil,

  • či je na elektrický alebo benzínový pohon a aká je jeho dĺžka práce,

  • a či má možnosť servisu a dajú sa naňho zohnať náhradné diely? (Pri ázijských výrobcoch ide o častý problém).

Výber krovinorezu vás preto určite zamestná na dlhšiu dobu. Ak však máte jasno v tom, na akú plochu budete krovinorez používať, ako často, a či ním budete upravovať malé plochy, alebo kosiť veľké areály, zvolenie správneho modelu bude o to jednoduchšie.

Okrem výkonu sa nezabudnite zamerať aj na pohodlnosť práce a váhu, aby vám krovinorez v práci pomáhal a nie ju zbytočne sťažoval. Pozrite si ponuku krovinorezov v našom obchode alebo sa obráťte na našich odborníkov, ktorí vám s výberom s ochotou pomôžu.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás