Výber záhradného kultivátora: Na čo sa zamerať?

Rady a tipy

Výber záhradného kultivátora: Na čo sa zamerať?

26. október 2021

Jesenné záhradné práce sú v plnom prúde. Okrem obľúbeného vysedávania pod čerešňou treba tento čas využiť aj produktívne. S tým sa často spája aj fyzicky náročné obrábanie pôdy. Či už pôdu chystáte na sadenie zemiakov, prekyprenie pred zimou, alebo potrebujete zapracovať zelené hnojivo medzi pôdne hrudy, rátajte s tým, že sa zapotíte. Práca s pôdou nie je ľahká, a preto nájdete na trhu niekoľko druhov záhradnej techniky, ktorá vám ju môže aspoň z časti uľahčiť. Dnešnou témou je záhradný kultivátor.

Čo je záhradný kultivátor a na čo slúži?

Laicky povedané, záhradný kultivátor slúži na obrábanie pôdy. Odbornejšie povedané, záhradný kultivátor je vhodný na rôzne úkony v záhrade spojené s pôdou a burinou. Medzi tieto úkony patrí kyprenie, rytie, trhanie buriny, orba pôdy či jej zrovnávanie, vertikutácia alebo aerifikácia, rozbíjanie presušených hrúd, zapracovanie hnojiva do pôdy či praskanie pôdneho prísušku

Prečo vzniká pôdny prísušok?

Pôdny prísušok sa tvorí sám po návalových dažďoch v horúcich letných mesiacoch. Deje sa to vtedy, keď prívalová voda nestihne nasiaknuť do pôdy včas a začne po búrke pod slnkom vysychať. Za týchto podmienok pôda na povrchu vytvára takzvanú vysušenú „škrupinu”, cez ktorú nová vegetácia prerastie oveľa ťažšie. Pôdny prísušok je potrebné rozbiť rýľom alebo záhradným kultivátorom, keďže svojou bariérou bráni prístupu živín a vlahy do pôdy.

Je lepší elektrický alebo benzínový kultivátor?

Pri výbere záhradného kultivátora si na internete alebo v kamennom obchode všimnete dve veci. Na výber máte z benzínových a elektrických kultivátorov. Obyčajne platí, že benzínové kultivátory sú výkonnejšie, preto je dôležité zamyslieť sa nad tým, akú plochu budete obrábať a ako často. Ak disponujete menším pozemkom a kultivátor budete potrebovať na občasné práce v záhrade na menších plochách, vystačíte si s elektrickým. 

V prípade, že budete kultivátor využívať pravidelne a intenzívne, odporúčame vám siahnuť po benzínovom motore s dvojtaktným alebo štvortaktným motorom. Štvortaktné motory majú nižšiu spotrebu paliva a nevyžadujú zmes benzínu a oleja. Avšak, vážia viac, no sú výkonnejšie. Dôležitým faktorom je aj kvalita pôdy. Odporúčame vám navštíviť slovenskú stránku podnemapy.sk, na ktorej nájdete prehľadne rozdelené Slovensko podľa kvality a tvrdosti pôdy. Vo všeobecnosti platí, že čím hutnejšia pôda, tým výkonnejší kultivátor budete potrebovať.

Rozdiel medzi jednoúčelovým a viacúčelovým kultivátorom

Ako nadpis správne napovedá, jednoúčelový kultivátor slúži len na jeden účel – obrábanie pôdy na malých pozemkoch, skleníkov a záhrad, so šírkou pracovného záberu v rozmedzí 30 až 60 centimetrov. Viacúčelový kultivátor zvládne toho viac a je na profesionálne použitie. S vyšším objemom motora prichádza aj vyšší výkon motora pre viacero prídavných zariadení. Možnosť výmeny nadstavcov je pre tých, ktorí chcú upravovať pôdne hrudy, no aj trávnik a jeho prevzdušnenie. Osobne vám odporúčame siahnuť po viacúčelových kultivátoroch, ktoré si pomocou nadstavcov môžete prispôsobovať práci v záhrade veľmi flexibilne.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás