Vyberáte si kalové čerpadlo? Poradíme vám, na čo myslieť

Výber záhradnej techniky

Vyberáte si kalové čerpadlo? Poradíme vám, na čo myslieť

23. júl 2021

Žijete v rodinnom dome a nemáte kalové čerpadlo? Odporúčame vám jedno si zaobstarať. Kalové čerpadlá sú určené na odčerpávanie znečistenej vody, napríklad zo zatopenej pivnice, vody z bazéna pri jeho jesennom vypúšťaní, ale aj na odčerpávanie obsahu zo zberača dažďovej vody či septiku. 

Má široké praktické využitie v rodinných domoch, na chatách aj chalupách. V tomto článku sme pre vás pripravili niekoľko tipov, na čo myslieť pri výbere kalového čerpadla. Zosumarizovať by sa to dalo nasledovne:

  • aká je odporúčaná priechodnosť kalového čerpadla,

  • ako na kalové čerpadlo do septiku na fekálnu vodu,

  • s akým maximálnym výtlakom môžeme rátať,

  • na aký pohon je kalové čerpadlo,

  • potrebujeme povrchové alebo ponorné čerpadlo?

Aké kalové čerpadlo si vybrať?

Predtým, ako si vyberiete kalové čerpadlo, si najskôr odpovedzte na niekoľko otázok. Čo ním chcete odčerpávať, ako hlboko to bude, koľko tekutiny je potrebné odčerpať a ako často? Cena modelov kalových čerpadiel je priamo úmerná ich kvalite a výkonu. Nekupujte si zbytočne drahé modely na bežné používanie, no nešetrite v prípade, ak potrebujete profesionálny model. 

Podľa akých parametrov si vybrať kalové čerpadlo?

  • Čerpací výkon v litroch na hodinu,

  • maximálny výtlak,

  • maximálna veľkosť pevných častíc, ktoré prechádzajú čerpadlom,

  • výkon motora,

  • jeho hmotnosť,

  • typ.

Či si už vyberiete ponorné alebo povrchové čerpadlo, zamerajte sa na tieto technické parametre. Čerpací výkon sa líši od každého typu kalového čerpadla a pohybuje sa v rozmedzí od 7-tisíc až po 30-tisíc litrov za hodinu. Je to počet litrov tekutiny, ktorú čerpadlo odsaje za hodinu. Laicky povedané, je to jeho rýchlosť. 

Čerpadlá s vyšším výkonom sú zvyčajne drahšie. S výškou súvisí aj ďalší parameter, výtlak. Meria sa v metroch a je to údaj, ktorý nám hovorí, ako vysoko dokáže čerpadlo vytlačiť tekutinu na seba. Ak má čerpadlo výtlak 9 metrov, môžete ho ponoriť do jamy hlbokej maximálne deväť metrov. Profesionálne modely majú výtlak až do 30 metrov. Maximálna veľkosť častíc udáva priemer častíc, ktoré prechádzajú čerpadlom. Tento údaj je dôležitý najmä pri čerpadlách do septiku. 

TIP: Toto motorové kalové čerpadlo má celkový výtlak až 28 metrov a maximálny prietok až 30-tisíc litrov za hodinu. So svojou váhou 32 kg nepatrí medzi najľahšie čerpadlá na trhu, no jednoznačne medzi tie výkonnejšie.

Kalové čerpadlo na odčerpávanie septiku

V obciach, ktoré nemajú prístup k verejnej kanalizácii, či na chatách, je kalové čerpadlo na odčerpávanie septiku nevyhnutnosťou. Kvalitné modely odčerpajú aj vodu väčšej hustoty s prítomnosťou fekálií, piesku alebo usadeného bahna. Mnohé typy sú vybavené rezacími nožmi ktoré drvia nasávaný materiál, čím chránia kalové čerpadlo do septiku proti poškodeniu. Či už si zvolíte benzínovú, alebo elektrické kalové čerpadlo, určite sa vám zíde. Prívod do žumpy je obmedzený káblom, no ponorné čerpadlá sú v tomto prípade výhodnejšie. Majú nižšiu spotrebu a ľahko sa s nimi narába. 

Povrchové kalové čerpadlá sú najčastejšie na benzínový pohon, bývajú výkonnejšie a za krátky čas odčerpajú viac odpadovej vody. Možno ich použiť kdekoľvek, aj na miestach, ktoré nemajú prístup do elektrickej siete. K najväčším nevýhodám patrí dolievanie paliva, neekologickosť a vysoká hlučnosť.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás