Výhody a nevýhody živého trávnikového koberca

Rady a tipy

Výhody a nevýhody živého trávnikového koberca

7. september 2022

Od vysiatia prvého trávového semena na pozemok až po husto prerastený zelený trávnik obvykle prejde jeden rok. Samozrejme, za predpokladu, že nevznikajú na pozemku holé plochy. Naopak, od prípravy a vyrovnania pozemku a položenie kobercového trávnika obvykle prejde jedno dopoludnie. Má trávnikový koberec aj nevýhody? Poďme sa na ne pozrieť.

Čo je trávnikový koberec a aká je obvyklá cena na meter štvorcový

Trávnatý koberec je hustý a esteticky vyzerajúci predpestovaný trávnik položený na váš pozemok doslova ako koberec. Pri zakladaní trávnika trápi záhradkárov jedna dilema – vysiať si trávnik alebo objednať koberec? Ak chcete mať výsledný efekt hneď, koberec je odpoveď na vašu otázku. 

Trávnaté koberce majú pravdepodobne svoj pôvod na bohatom Blízkom východe, kde sa začali používať na miestach, kde by trávnik pre sucho zo semena nevyrástol. Pri dostatočnom zavlažovaní môže vďaka kobercu rásť trávnik aj v horúcich mestách, ako je Dubaj či Doha. 

Na Slovensku sa cena za 1 m²  trávnatého koberca pohybuje okolo piatich eur, no rátajte s tým, že za položenie a prácu zaplatíte tiež. 

Tip: Pod položený trávnik vám odporúčame umiestniť pletivo proti krtkom.

Výhody a nevýhody trávnikového koberca

  • Trávnatý koberec je odolnejší voči menej kvalitnej pôde, keďže má vybudovaný bohatý koreňový systém

  • Lepšie znáša tienisté stanovište

  • Koberec je odolnejší voči burine, ktorá ním prerastie oveľa ťažšie

  • Svojimi koreňmi pomáha pri problémoch so zosuvom pôdy na strmých pozemkoch

  • Potrebuje častejšie kosenie

  • Nie je odolný voči suchu

  • Nedarí sa mu na pôde s vyšším obsahom soli

Starostlivosť o trávnatý koberec v lete aj v zime

Aktívne rastúce kobercové trávy vyžadujú každý týždeň asi tri centimetre vody, či už z dažďa alebo doplnkového zavlažovania. Ak sú zrážky nedostatočné, piesočnaté pôdy potrebujú častejšie zavlažovanie. Správne zavlažovanie pomáha predchádzať problémom so suchom či plesňami pri častom polievaní.

Aby ste predišli silnému stresu zo sucha, po založení trávnika, zvyčajne osem až  desať týždňov po výseve, ho zalievajte podľa potreby. Kobercové trávniky potrebujú v letných mesiacoch častejšie kosenie, aby steblá semien udržali zrezané a trávnik nekvitol. Prečo? Počas vegetačného obdobia sa približne každých päť dní vytvárajú nové stonky semien. 

V zimnom období trávnik vyčistite od opadaného lístia a uistite sa, že ho nič nezakrýva. Práve počas vlhkej jesene hrozí premnoženie plesne. Zabezpečte preto pre trávnik prístup k vzduchu.

Posledné razy, keď na jeseň kosíte, znížte výšku kosačky o jeden alebo dva stupne. Príliš dlhá tráva sa môže sama udusiť, spôsobiť ochorenie a hrozí jej poškodenie vplyvom mrazu a rozmrazovania. Môžu sa vám zísť napríklad moderné kosačky s polohovateľnými stupňami pri nastavovaní výšky kosenia.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás