Zachytávanie dažďovej vody na záhrade: Ako na to a aké má výhody?

Rady a tipy

Zachytávanie dažďovej vody na záhrade: Ako na to a aké má výhody?

11. október 2022

Určite ste si už v záhradách vašich susedov všimli rôzne nádrže na zachytávanie dažďovej vody z rýn či striech. Zber dažďovej vody predstavuje ukladanie zrážkovej vody na jej opätovné použitie namiesto toho, aby sa voda nechala odtiecť, bola absorbovaná do zeme či odvádzaná do kanalizácie, potokov a riek. 

Zachytávanie dažďovej vody je jeden z najjednoduchších spôsobov, ako ušetriť vodu a zároveň znížiť svoje výdavky. Či už sa rozhodnete pre systém navrhnutý na mieru alebo jednoduchý spôsob zberu dažďových sudov, zber dažďovej vody je udržateľnou a ekonomickou voľbou. Takto zozbieranú dažďovú vodu môžete použiť na polievanie kvetov a záhrady, umývanie auta či na splachovanie toalety.

Výhody zachytávania dažďovej vody

Aké najväčšie benefity zachytávania dažďovej vody?

  • šetrenie prírodných zdrojov a ich efektívne využívanie

  • znižovanie nákladov na chod domácnosti

  • spomaľovanie erózie v suchých oblastiach

  • redukcia záplav v nížinách

Medzi najzákladnejšie systémy zachytávania dažďovej vody patrí spôsob zberu dažďa zo striech a rýn či spôsob smerovania vody na jej uskladnenie, napríklad do sudov. Pretože v tomto prípade chýba filtrácia dažďovej vody, takáto voda je vhodná len na základné použitie, ako je polievanie záhrady, hasenie požiaru alebo ako čierna voda do toaliet. 

Zložitejší systém, ktorý poskytuje viac potenciálneho konečného využitia vody, by zahŕňal zberný systém a niekoľko vrstiev filtrov, aby sa nečistoty nedostali do prívodu vody. 

Vhodná skladovacia nádrž by mala zvládnuť pretečenú vodu, a mala by byť vyrobená z materiálov, ktoré sa nebudú uvoľňovať do vody a budú brániť množeniu baktérií. Takáto prefiltrovaná voda môže byť využitá napríklad do bazénov, ako voda pre hospodárske zvieratá, na domáce práce a umývanie, do fontán, na hasenie požiaru, do práčky, umývačky či vírivky alebo toalety. 

Podľa čoho si vybrať systém na zber dažďovej vody

Najdôležitejšou otázkou je, na čo budete vodu používať. To určí, koľko filtrácie a monitorovania potrebuje, a aký zložitý bude váš systém na zber dažďovej vody. Základný systém, ktorý zbiera dažďovú vodu zo strechy cez zvody a sud alebo nádrž, je ideálny na vonkajšie použitie – na polievanie rastlín alebo iné vonkajšie práce. Tieto systémy nevyžadujú oveľa viac údržby ako typická údržba odkvapov.

Ďalšou úrovňou zložitosti je voda pre domácnosť, pre umývadlá, sprchy, práčky a toalety. Na tieto účely zozbieraná voda bude vyžadovať základný filter. Voda by sa mala uchovávať v nádrži odolnej voči baktériám, ktorá môže byť nad zemou alebo zakopaná, a na presun vody tam, kam potrebuje, budete potrebovať čerpadlo

Táto voda sa bude musieť používať pravidelne. Prečo? Ak sa nepoužíva príliš dlho, baktérie sa budú množiť, pokiaľ nie je chemicky alebo inak ošetrená. Dôležité je, aby sa voda nedostala do kontaktu s olovom, ťažkými kovmi alebo konzervačným drevom na vašej streche.

Najlepšie materiály pre strechy na zachytávanie dažďovej vody sú bridlica, hliník a pozinkované železo.

Chýba vám niektoré záhradné náradie? Vyberte si z našej širokej ponuky a užívajte si práce na záhradke v každom mesiaci. 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás