Záhradné vysávače na lístie vám ušetria čas. Ako si vybrať?

Aktuality

Záhradné vysávače na lístie vám ušetria čas. Ako si vybrať?

16. október 2020

Jedným zo znakov jesene je aj voňavé farebné lístie, ktoré opadáva zo stromov. Ostrieľaný záhradkár však vie, že ho nemôže nechať na trávniku do zimy. Pri starostlivosti o trávnik totiž platí úmera: ako sa o trávnik staráte, taký ho budete mať. Týka sa to aj chladnejších mesiacov, kedy by ste mali venovať pozornosť pravidelnému hrabaniu opadaného lístia. Prečo?  

Vyhnite sa nepríjemnej plesni

Príliš sychravé počasie záhrade nepraje. Po dlhotrvajúcom vlhku sa môže pod listami vytvoriť pleseň. Na jar by vás tak mohol nepríjemne prekvapiť trávnik plný plesnivých máp. Na to, aby ste sa tomu vyhli, stačí len jedno. Hrabať opadané lístie. Najobľúbenejším pomocníkom všetkých záhradkárov sú hrable, vďaka ktorým ho precízne a jednoducho odstránite. Ak však máte záhradu väčších rozmerov alebo ste na konci so silami, siahnite po moderných pomocníkoch. Čoraz väčšej obľube sa totiž tešia fukáre a vysávače na lístie.

Potrebujete fukár alebo vysavač? 

Keď sa neviete rozhodnúť, či si kúpiť fukár alebo vysávač na lístie, zamyslite nad tým, akú veľkú plochu potrebujete vyčistiť. Fukáre nájdu uplatnenie vo veľkých parkoch, kde pracovníci vyfukujú lístie z ťažšie dostupných plôch a zhromažďujú ho fúkaním na jednu veľkú plochu. 

Záhradné vysávače, naopak, listy vysávajú. Hromadia sa v zbernom koši, ktorý následne stačí vysypať. Existujú však aj kombinované prístroje, ktoré opadané listy môžu fúkať a zároveň sa dajú prepnúť do režimu vysávania. Okrem listov sa jednoducho postarajú o odrezky a piliny, no neboja sa ani čerstvo napadaného snehu.  

Dbajte na pohon aj ergonomickosť

Vysávače, ako aj fukáre, ponúkajú tri typy pohonu: elektrický, motorový a akumulátorový. Malú záhradu hravo vyčistíte s akumulátorovým alebo elektrickým vysávačom. Tie elektrické sú ekologické, tiché a bez problémov zvládnu všetko, čo od nich očakávate. Nevýhodou je napájacia šnúra, ktorá obmedzuje pohyb. Akumulátorové riešenia zas záhradkárov potešia nízkou hmotnosťou a hlučnosťou, ako aj bezdrôtovým ovládaním. Keď potrebujete odstrániť lístie z väčších plôch, siahnite po benzínovom pohone, ktorý nevyžaduje elektrické napätie či dobíjanie batérie. Sú však pomerne hlučné, neekologické a náročné na údržbu. 

Okrem pohonu si všímajte technické parametre a ergonomickosť jednotlivých riešení. Prácu vám jednoznačne uľahčia vysávače s teleskopicky nastaviteľnou dĺžkou trubice, antivibračným systémom či gumenou rukoväťou. Veľkou výhodou sú aj kolieska či funkcia regulácie výkonu. Pozor, pri výbere vezmite do úvahy aj rýchlosť fúkania, ktorá by mala v ideálnom prípade dosahovať 200km/h. Keď sa aj napriek našemu článku neviete zorientovať v ponuke správnej techniky do vašej záhrady, kontaktujte nás. Radi vám s výberom poradíme.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás