Zakladáte kompost? Pomôže drvič záhradného odpadu a urýchľovač

Aktuality

Zakladáte kompost? Pomôže drvič záhradného odpadu a urýchľovač

3. január 2020

Ako založiť kompost a kde ho umiestniť?

Ak máte na záhrade trávnatú plochu, váš pozemok každý týždeň produkuje dostatok prírodného materiálu vhodného na kompostovanie. Viete, ako založiť kompost a kde ho umiestniť?

Uvedomte si, že kompost nie je len kopa záhradného odpadu. Kompost je biologický proces. Ak ho správne podporíte, vytvoríte zo záhradného odpadu vysokokvalitný materiál na hnojenie. Aby váš kompostér fungoval rýchlo, musíte baktériám pripraviť úrodnú „pôdu”. Môžete si kúpiť hotový kompostér, alebo vyrobiť vlastný.

Ten musí mať na spodu a bokoch drenáž, ktorá umožní prúdenie vzduchu a odvedie nadbytočnú vlhkosť, ktorá spôsobuje hnilobu. Materiál v komposte musí byť dobre premiešaný. Mal by tiež obsahovať dusík a uhlík, ktorý do kompostu dodáte správnymi prísadami.

Kde ho umiestniť? Bude zapáchať?

Steny kompostéra musia dobre prepúšťať vzduch – mať otvorené dno a striešku. Kompostovisko musí byť na tmavom mieste. Bez priameho slnka a vetra. Ideálnym riešením je umiestniť ho neďaleko domu, aby ste to pri vyhadzovaní odpadkov nemali ďaleko. Rátajte však s tým, že kompost môže mať charakteristickú vôňu.

Nemáme na mysli nepríjemný zápach. Ak je kompost zdravý a nehnije, nemá dôvod smrdieť. Svoju špecifickú prírodnú vôňu však bude mať vždy. Ak zvolíte správnu kombináciu odpadu a kompostér umiestnite na správne miesto, budete sa o pár týždňov tešiť z prírodného hnojiva pre vaše domáce rastliny.

Čo môžem dať do kompostu a čo nie?

Hoci sa baktérie v komposte dokážu uživiť všetkým prírodným, pri kompostovaní platia určité zásady. Na záhradný odpad sa musíte pozerať triezvym pohľadom a pamätať na to najdôležitejšie – všetko musíte rovnomerne premiešať vidlami. Do kompostu môžete dávať tieto dva druhy odpadu:

  • zelený odpad

  • suchý odpad

Zelený odpad je bohatý najmä na dusík. Patrí do neho takmer všetko, čo je zelené. Napríklad pokosená tráva, zelenina a ovocie alebo časti rastlín a kríkov. Suchý odpad (najmä suché listy či slama) poskytuje baktériám iný druh živín. Nezabudnite, že oba druhy odpadu musia byť dôkladne premiešané. Masa trávy by rýchlo začala hniť, no keď ju premiešate so suchým lístím, začne rýchlo kompostovať.

Málokto vie, že do kompostu patria aj väčšie konáre či odrezky zo živého plota. Musíte ich však podrviť, aby sa proces rozkladu urýchlil. Použite na to drvič konárov, aby ste dosiahli lepší výsledok. S kompostovaním vám pomôže aj urýchľovač kompostu, ktorý dodá baktériám potrebné vitamíny.

Do kompostu však určite nepatria zvyšky mäsa a kostí a tiež burina, ktorá sa rozmnožuje koreňmi (napr. pýr), výkaly domácich zvierat, soľ či ihličnany. Naopak, kvety, tráva, škrupiny z vajec, usadeniny z kávy, lístie, podrvené konáre alebo zemina z kvetináčov, vášmu kompostu len pomôžu. V prípade, že objavíte na záhrade dážďovky, nezabudnite niekoľko z nich dať do kompostu, aby ste v ňom vytvorili prirodzenejšie podmienky.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás