Základná údržba motorovej píly: Ako predĺžiť jej životnosť?

Aktuality

Základná údržba motorovej píly: Ako predĺžiť jej životnosť?

22. júl 2019

Správny kutil vlastní motorovú pílu. Tá patrí medzi základné vybavenie každej modernej záhradnej dielne. Ako sa však o ňu starať tak, aby vydržala čo najdlhšie, aj vtedy, keď ju práve nepoužívate? Prečítajte si niekoľko rád o tom, ako by mala vyzerať jej správna údržba.

Kľúčová je správna starostlivosť

Kľúčom k dlhej životnosti všetkých strojov v záhrade je správna starostlivosť. Platí to aj pre motorovú pílu. Mnoho zákazníkov sa pri jej kúpe pozerá najmä na cenu, čo je pochopiteľné, no nie správne. Lacnejšie motorové píly totiž spravidla disponujú nižším výkonom.

Píla je potom preťažovaná a rýchlejšie sa kazí a znehodnocuje. Pri kúpe novej motorovej píly preto sledujte aj jej cenu. Nenechajte sa zlákať príliš lacnými pílami. Predsa len, ide o výkonné zariadenie, ktore potrebuje pre prácu dostatok sily.

Preťaženie patrí medzi najčastejšie poruchy motorovej píly. Keď sa jej pokazí motor, oprava je náročnejšia. Často je dokonca potrebné kúpiť novú motorovú pílu, čo nikto, prirodzene, nechce. Odporúčame vám preto kúpiť si jednu výkonnú pílu. Ak sa o ňu budete správne starať, vydrží vám niekoľko sezón.

Porovnajte si výkon a zvážte, ako často ju budete používať. Najslabšie motorové píly môžete použiť iba na skracovanie dosiek či pílenie malých konárov. Väčšia záťaž ich rýchlo pokazí. Medzi takéto píly z našej ponuky patrí aj reťazová píla ECHO CS 310 ES, s dĺžkou lišty 35 centimetrov.

Do benzínu nezabudnite pridať aj motorový olej

Aby ste zabezpečili maximálny výkon motorovej píly, uistite sa, že má dostatočne namazanú reťaz. Pri elektrických a benzínových pílach je dôležité pridávať do benzínu aj motorový olej. Preto si dôkladne naštudujte príbalový leták ku konkrétnemu výrobku, keďže hodnoty pomeru oleja k benzínu sa líšia od modelu k modelu. Poznajte svoju motorovú pílu a odvďačí sa vám životnosťou.

Pílu je po každom použití nevyhnutné očistiť od špiny. Okrem samotnej reťaze vyčistite aj filter na vzduch, aby vašej motorovej píle správne fungovala ventilácia a nedusila sa. Tupá reťaz na motorovej píle nebude správne rezať, čo opäť vedie k jej preťaženiu. Kúpte si elektrickú brúsku, no pamätajte, že každá reťaz má svoju životnosť. Používajte správnu reťaz na správne drevo.

Hranaté zuby sú vhodné na pílenie mäkkého dreva, kým oblé zuby odporúčame na tvrdé drevo. Okrem reťaze sa môže opotrebovať aj záberové koliesko, preto sa sem-tam naň pozrite. Píla sa skladá z množstva malých súčiastok, ktoré treba priebežne upevňovať. Zapnutá motorová píla totiž vibruje.

Ako predĺžiť jej životnosť?

Čistenie motorovej píly by ste si rozhodne nemali nechať na poslednú chvíľu. Je dôležité vyčistiť ju po každej práci. Dbajte na to, aby sa do reťaze a jej malých častí neusádzali malé časti dreva a prach, ktoré tam neskôr stvrdnú a pílu doslova udusia.

Nepodceňte ani čistenie vodiacej lišty. Ku každej motorovej píle dostanete aj kryt lišty, ktorý nasaďte vždy, keď ju nepoužívate. Dôležitou časťou celého stroja je reťaz. Ak je správne naostrená a nie je stará, bude píliť jedna radosť. Kúpte si správnu reťaz na rezanie správneho typu dreva, nezabudnite na používanie motorového oleja a vaša motorová píla vám vydrží dlhé roky.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás