Zaostrené na lisovanie ovocia. Akých zásad sa držať?

Rady a tipy

Zaostrené na lisovanie ovocia. Akých zásad sa držať?

30. júl 2021

Ovocie zo záhrady možno zužitkovať viacerými spôsobmi. Patrí k nim aj lisovanie, pomocou ktorého si vieme jednoducho vyrobiť zdravý a svieži mušt. Akých zásad sa držať a kam siaha história lisovania?

Techniky lisovania ovocia sú staré ako ľudstvo samé. Už v stredovekom Francúzsku a Anglicku urobili z lisovania jablčného muštu tradíciu. Pomocou konského mlynu a veľkého kruhového žľabu, do ktorého umiestnili jablká, lisovali dužinu. Nadrozmerný vertikálny mlynský kameň poháňaný konskou silou sa točil okolo priekopy a drvil jablká, z ktorých do strán vytiekla šťava. Tá sa zbierala do džbánov. Celkom nepraktické a náročné, nie?

Kto vynašiel prvý lisovač ovocia?

Prvý stroj, ktorý bol oficiálne vyrobený výhradne na lisovanie ovocia, a nešlo len o nejaké pokusné a provizórne riešenie, vynašla Kalifornčanka Madeline Turnerová. Jej lisovačka ovocia udala do budúcna smer, ktorého sa pri ich výrobe lisovačiek a spôsobe lisovania, držíme dodnes. 

V roku 1916 jej bol za tento vynález udelený patent, ktorý neskôr predstavili na panamsko-kalifornskej výstave. Dnes, o storočie neskôr, našťastie, nemusíme cestovať do Panamy, ani zháňať ťažné kone, aby sme sa napili čerstvého jablkového džúsu. Moderné lisovače ovocia sa zmestia do garáže, sú ľahko skladovateľné, dobre sa čistia a pracujú veľmi efektívne. Sú navrhnuté tak, aby zaručili perfektné lisovanie ovocia a minimálne straty šťavy, ako to bolo v minulosti. Dostupná je aj cena. Hydraulický lis ovocia kúpite už od 200 eur.

Aká je výťažnosť šťavy na sto kilogramov?

Výťažnosť šťavy sa pri rôznych druhoch ovocia, samozrejme, líši pri každom druhu. Obsah šťavy v dužine závisí od viacerých faktorov, no tými najzákladnejšími sú nároky na pôdu, vlahu a frekvenciu polievania. 

Medzi najvyťaženejšie druhy patria hrušky a jablká, ktoré vám pri optimálnych podmienkach vedia garantovať až osemdesiat litrov šťavy zo sto kilogramov ovocia. Preto sú jablkové a hruškové mušty také populárne a cenovo dostupné. Pre najlepší výsledok nezabudnite jablká predtým rozdrviť, aby ste lisovaču uľahčili prácu. 

Jablká a hrušky predbehli hádam len černice a čučoriedky, ktoré vám pri rovnakom množstve vydajú o desať litrov šťavy viac. Naopak, višne, jarabina, čerešne a ríbezle patria medzi menej šťavnaté ovocie a na sto kilogramov plodov z nich viete vylisovať okolo šesťdesiat litrov šťavy.

Ako správne lisovať ovocie, zásady a na čo si dať pozor

Pre čo najefektívnejšie lisovanie ovocia je potrebné zabezpečiť, aby sa vylisovaná šťava nedostala do kontaktu so vzduchom, alebo len minimálne. Šťava by nemala obsahovať kal, alebo len jeho malé množstvo. Nezabudnite, že lisujeme čo najkrajšie, aby sa vylisovaný mušt nepokazil. Existuje viacero druhov lisovania, ako je ručné pre malé druhy ovocia a menšie množstvá, pákové či hydraulické pre maximálne vyšťavovanie ovocia. 

V súčastnosti patria medzi najpoužívanejšia a najviac cenovo dostupné lisovače. Tento lis na ovocie VARES Hydraulic patrí medzi profesionálne lisovače s kapacitou nádrže až päťdesiat litrov tekutiny alebo päť ton ovocia.

Ak vás naša ponuka zaujala, neváhajte nás kedykoľvek kontaktovať. Radi vám poradíme s výberom výkonnej záhradnej techniky.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás