Zásady strihania tují a živého plotu. Ako na to?

Aktuality

Zásady strihania tují a živého plotu. Ako na to?

28. júl 2020

Živý plot nemá v našich záhradách len estestickú, ale aj praktickú funkciu. Vysoké tuje zachytávajú nečistoty a hluk z ulice. Majiteľom tiež poskytujú dostatok súkromia. Aj takýto plot však vyžaduje pravidelnú starostlivosť, strihanie a hnojenie. Inak vašu záhradu bude zdobiť nepekný divoký porast. Aké je tajomstvo krásneho živého plotu z tují?

Vyberte si druh tuje do vašej záhrady

Tuja je u nás stále najobľúbenejšou zelenou drevinou pre živý plot. Jej výhodou je to, že neopadáva a pomerne rýchlo rastie. Je tiež mrazuvzdorná a nenáročná na pestovanie. V záhradkárstve nájdete zväčša 3 – 5 druhov tejto dreviny. Pred samotným výberom si ujasnite, ktorý druh sa je najideálnejší do vašej záhrady. Ich konečná podoba sa totiž rôzni a odvíja sa od toho aj budúca starostlivosť. Najpopulárnejšou tujou je však v našich končinách tuja západná. 

Najväčšej obľube sa tešia tieto 4 druhy tuje západnej: 

  • Smaragd: patrí medzi najobľúbenejšie ihličnany na živý plot, má smaragdovo-zelené husté ihličie, ktoré vaše oči poteší aj v zime, má kužeľovitú korunu a narásť môže do výšky 10 metrov, je ideálna do väčších záhrad.

  • Brabant: nemá sýto zelené ihličie, je však omnoho viac rozvetvená a veľmi rýchlo rastie, rastie do výšky asi 5 metrov.

  • Sunkist: rýchlo a husto rastie, vyžaduje dostatok svetla, ak je príliš dlho v tieni, začne rásť za slnkom a nakláňa sa, rastie do výšky 3 – 4 metrov, po 50 rokoch môže narásť až na 8 metrov.

  • Malonyana: úzky, ale vysoký druh, môže narásť až do výšky 15 metrov, má tmavozelené ihličie, ktoré si zachováva aj počas zimy, netreba ju strihať, je vhodná do nádob aj na skupinové vysádzanie.

Kedy a ako sadiť tuje? 

Tuje nemajú vopred určený čas na sadbu. Môžete ich vysádzať celý rok. Vyhnite sa však obdobiu, keď je pôda zamrznutá. Podľa odborníkov sa týmto drevinám rastie lepšie v črepníku. Rýchlejšie sa v ňom zakorenia a prispôsobia sa pri sadení do zeme. V prípade koreňových balov sa konáre skracujú, čo predlžuje proces zakorenenia. Väčšina záhradkárov aj napriek tomu preferuje sadbu priamo do zeme. Vtedy nezabudnite na dostatočnú vzdialenosť medzi drevinami, ideálne 70 až 90 cm od stredu kmeňa. 

Tuje saďte na miesta s dostatočným množstvom svetla, ideálne v oblastiach s mierne kyslou pôdou. Pôdu pred sadením prekyprite a prevzdušnite. Nezabudnite ju pred sadením navlhčiť. Tuje totiž obľubujú vlhko.

Strihať alebo nestrihať?

Názory na strihanie tují sa rôznia. Niektorí záhradkári tak odporúčajú robiť až vtedy, keď dorastú do požadovanej výšky. Vo všeobecnosti sa odporúča strihať ich až po roku, roku a pol od výsadby. Ideálnym obdobím na strihanie je jar alebo začiatok jesene. V prípade úvodného strihu ide o prelom mája a júna. 

Tuje strihajte do šírky aj výšky, ideálne raz do roka. Vďaka tomu zhustnú a rýchlejšie porastú. Poškodené vetvičky odstráňte ihneď, bez ohľadu na obdobie. Strihaniu sa vyhnite v prvých mesiacoch rastu, ako aj v zime a chlade, kedy by sa konáre nestihli zahojiť. 

Živý plot z tují strihajte ideálne plotostrihmi, ktoré vám v porovnaní s klasickými záhradnými nožnicami uľahčia prácu. Môžete si vybrať z elektrických, benzínových alebo akumulátorových riešení. Ďalším pomocníkom je aj praktický a ľahký plotostrih – tvarovač, ktorý váš živý plot dokonale zarovná.

Polievanie a hnojenie

Strihaním starostlivosť o tuje nekončí. Potrebujú aj pravidelné hnojenie špeciálnymi hnojivami. Hnojte ich ideálne 1, maximálne 2-krát ročne, najneskôr však v auguste, aby si pôda dostatočne oddýchla. Tuje však nehnojte hneď po zasadení. Mohlo by to poškodiť ich korene. 

Tuje obľubujú vlhkosť. Hneď po zasadí potrebujú dostatok vlahy. Inak to nie je ani v zime, kedy by ste ich mali polievať bez zmeny. Pozor však na to, aby ste ich nepreliali. Ak sa tak stane, doslova ich utopíte. Pri polievaní však berte do úvahy aj aktuálne počasie. Množstvo vody preto prispôsobte dažďu, resp. vlhku.

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás