Zavlažovacie systémy do záhrady: Aké máte možnosti?

Rady a tipy

Zavlažovacie systémy do záhrady: Aké máte možnosti?

29. september 2021

Chcete mať krásne zelený trávnik, rozkvitnuté záhony či chrumkavo sviežu zeleninu? Nezabudnite na polievanie. Aké sú vaše možnosti pri zavlažovaní záhrady?

Každému z nás sa určite stalo, že na záhradu v záplave povinností jednoducho zabudol. Ten smutný pohľad na ovisnuté begónie a nešťastné gerbery neželáme nikomu. Preto sme pre vás pripravili článok s tipmi, ako na zavlažovacie systémy do záhrady. 

Výhody a nevýhody automatického závlahového systému

Automatický závlahový systém má niekoľko výhod, ktoré by ste mali zohľadniť pri rozhodovaní sa, či budete vašu záhradu polievať ručne, alebo sa spoľahnete na automatiku. Medzi tie najväčšie výhody automatického závlahového systému patrí:

  • úspora vody pri zavlažovaní pozemku,

  • rovnomerné polievanie celého areálu podľa nastavenia rozvodov,

  • zavlažovanie v presnom čase, aký si nastavíte a úplná automatizácia.

Jedinou nevýhodou, ktorú považujeme za najväčší mínus automatických závlahových systémov, je nutnosť inštalácie rozvodového systému a potrubia pod úroveň zeme. V praxi to znamená rýľovanie trávnika a ukladanie fyzických trubiek a rozvodov do zeme. Preto by ste mali myslieť na automatickú závlahu vopred a plánovať ju už počas plánovania záhrady. Ušetríte si tým starosti s prekopaním pozemku. 

Problém môže nastať v prípade, ak máte pod trávnikom ochrannú sieťovinu proti krtkom. Tú bude potrebné rozrezať a po inštalácii starostlivo zašiť. Veľmi silným protiargumentom je však vysoká úspora vody pri zavlažovaní. V porovnaní s ručnou závlahou je voda rovnomerne rozmiestnená po celom pozemku a dávkovaná menším prietokom za sekundu. Voda má dostatok času na to, aby sa vsiakla do pôdy a v záhonoch tak nevznikajú mláčky a potoky. Automatické závlahové systémy polievajú presne v čase, aký si sami nastavíte.

Typy zavlažovacích systémov do záhrady

Na trhu v súčasnosti nájdete množstvo zavlažovacích systémov do záhrad, no všetky  fungujú na rovnakom princípe. Základným predpokladom je, samozrejme, zdroj vody. Moderné rodinné domy majú vo väčšine prípadov vybudované inžinierske siete už od začiatku, no pri chatách to môže byť problém. V tomto prípade vám odporúčame naraziť na pozemku vlastnú studňu. Inštaláciu systému by ste mali rozhodne nechať na odborníkov.

Štandardné zavlažovacie systémy potrebujú minimálny prietok aspoň 25 litrov vody za minútu, ktorý si viete vyrátať svojpomocne. Návrh systému zavlažovania je jednoduchý. Na trhu nájdete tri druhy postrekovačov: 360, 180 a 90-stupňové. Ich umiestnenie záleží od toho, ktorým smerom potrebujete polievať. Tie 90-stupňové umiestňujeme spravidla do rohov pozemku. 

Ako často polievať záhradu?

Samotné polievanie záhrady nie je žiadna veda a odvíja sa od počasia. Počas horúcich dní vám odporúčame polievať skoro ráno a neskoro večer. Polievanie počas dňa často nie je veľmi efektívne. Voda sa totiž pôsobením horúceho slnka rýchlejšie odparí, čo ide na úkor koreňov. 

Nastavte si automatický závlahový systém na skoré ranné polievanie, ideálne pri východe slnka a druhé tesne po jeho západe. Vďaka tomu zabezpečíte, aby sa ku koreňom dostalo čo najviac vody a vaše begónie a gerbery už nikdy nebudú ovisnuté.

Veríme, že sme vám v článku zodpovedali na všetky vaše otázky. Ak potrebujete poradiť s výberom, neváhajte nás kedykoľvek kontaktovať. V našej ponuke nájdete záhradnú a profesionálnu techniku vysokej kvality

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás