Zvládnite frézovanie dreva ako profík: Tipy, ako na to

Rady a tipy

Zvládnite frézovanie dreva ako profík: Tipy, ako na to

24. február 2022

Kvalitná frézovačka by nemala chýbať v pivnici žiadneho kutila. Frézovanie drážok, tvarovanie hrán či zaobľovanie dreva patrí k častým prácam majstrov, ktorí radi opravujú či vyrábajú predmety vo svojej domácnosti. 

Frézovanie je strojové obrábanie dreva pomocou britov, ktoré rotujú. Ako zvládnuť frézovanie ako profesionál? Máme pre vás niekoľko tipov. 

Univerzálny pomocník do každej domácnosti

Drevené frézky sú jedným z najuniverzálnejších nástrojov v domácnosti a dokážu oveľa viac ako len vyrezávať ozdobné hrany. Stačí trochu vynaliezavosti. 

Kto vynašiel prvú frézku? Američan Henry Cope v roku 1884. O dve storočia neskôr sa na celom svete objavilo mnoho značiek drevených frézok, ktoré fungovali na pôvodnom princípe. Predtým remeselníci využívali sériu ručných hoblíkov na dekoratívne rezanie, drážkovanie a tvarovanie okrajových profilov.

Frézovať proti smeru hodinových ručičiek alebo v smere?

Technika frézovania dreva proti smeru hodinových ručičiek je odporúčaná, no nefunguje vždy dokonale. Drevo má tendenciu odlamovať sa v rohoch. Problém vyriešite „vyrezávaním“ o niekoľko centimetrov nad koncom „severovýchodných“ a „juhozápadných“ rohov dosky. Potom začnite kdekoľvek na obrobku a veďte frézu okolo dreva proti smeru hodinových ručičiek

Dajte si ale pozor, ak frézujete okraj vnútri niečoho, napríklad rámu obrazu, smerujte v smere hodinových ručičiek.

Keď sa pozriete na hornú časť frézky, motor sa otáča v smere hodinových ručičiek. Využite to vo svoj prospech a pohybujte sa zľava doprava na hrane k vám tak, aby rotácia vrtáka vtiahla frézku do rezu. Pri frézovaní obvodov pracujte proti smeru hodinových ručičiek, pri práci na vnútornom reze jazdite so strojom v smere hodinových ručičiek. 

Robte rezy po etapách, aby ste predišli lámaniu a horeniu dreva

Hlboké rezy predstavujú riziko odštiepenia dosky a poškodenia hotového profilu. Vykonajte ich v niekoľkých etapách, pričom zakaždým zarežte hlbšie. Niektoré druhy dreva majú tendenciu štiepať sa viac ako iné, preto vykonajte test na odpadovej doske rovnakého druhu. 

Vždy otestujte svoje rezy na podobnom kúsku dreva, aby ste si potvrdili správnu hĺbku rezu. Ak drevo horí, dostaňte sa na konečnú hĺbku rezu vykonaním troch hlbších rezov za sebou. Odstránením kusu dreva naraz zabránite popáleniu. Okraje dreva pred frézovaním vybrúste pomocou nástrojov na orezávanie hrán

Využite podpornú dosku

Frézovanie hladkého a čistého okrajového profilu na úzkych kusoch dreva je zložité. Svorky prekážajú fréze a je ťažké udržať profil, aby sa na úzkom povrchu nekýval. Oba problémy vyriešite tak, že k pracovnému stolu priskrutkujete podpornú dosku, ktorá má rovnakú hrúbku ako obrobok. 

Na konci dosky priskrutkujte zarážku na lavicu, aby sa nešmýkala. To dáva fréze širšiu plochu na opretie, eliminuje akékoľvek kývanie a tlačí obrobok proti opornej doske a dorazu, takže nepotrebuje svorky. S trochou cviku sa naučíte rozpoznať zvuk motora frézky, čo vám neskôr pomôže pri práci.

Veríme, že vďaka našim tipom nebudete mať pri práci s frézkou žiadne problémy. Nezabudnite, že v našom e-shope nájdete množstvo kvalitnej záhradnej techniky do každej záhrady. V prípade otázok nás kedykoľvek kontaktujte

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás