Ako kosiť vysokú trávu? Tipy, s ktorými to hravo zvládnete

Rady a tipy

Ako kosiť vysokú trávu? Tipy, s ktorými to hravo zvládnete

14. apríl 2022

Kosenie trávy buď milujete, alebo nenávidíte. Našťastie, väčšina majiteľov záhrad ho vníma ako príjemný relax po dlhom pracovnom dni. Položme si ruku na srdce – kosenie patrí medzi tie najmenej náročné úkony v záhrade, no ako to robiť efektívne a správne? Máme pre vás niekoľko tipov.

Prvú kosačku na svete vynašiel a patentoval v roku 1830 Edwin Budding v Anglicku. Bola určená na kosenie trávy na športoviskách, cintorínoch a rozsiahlych záhradách. Využívala rezací valec s kotúčom a čepeľou na orezanie nepravidelného rastu trávnych listov. 

Ako sa však kosilo predtým? Na kosenie sa používala ručná kosa alebo nožnice, podobne ako dnes v kaderníctve. Viete si predstaviť, že by ste svoj trávnik kosili rukami – steblo po steble? Trvalo by to doslova večnosť.

Ako často kosiť trávu?

Obvykle stačí kosiť jedenkrát do týždňa, napríklad každú sobotu. Záleží to aj od aktuálnych poveternostných podmienok, keďže trávnik počas roka nerastie rovnakou rýchlosťou. Môže sa stať, že počas teplých letných dní, keď viac zaprší, ho bude treba pokosiť aj dvakrát do týždňa.

Ak je vonku vlhko a teplo, trávnik má tendenciu rásť oveľa rýchlejšie, a naopak. Ak sa ale budete držať overenej rady, raz za sedem dní, nič tým nepokazíte. Pozor, kosenie trávnika nezanedbávajte. Ak prerastie, budete mať dvakrát toľko práce.

Kosiť ráno, počas dňa alebo večer?

Koste tak, aby ste nezobudili susedov. V podstate je jedno, či tak urobíte ráno, alebo večer. Zabudnite však na kosenie cez horúce poludnie. Otvorené rany na listoch trávnika môžu byť po prejdení kosačkou vysušené od slnka. Trávnik vám preto zožltne. Odporúčame vám pokosiť ráno po uschnutí rosy, resp. večer po západe slnka. Dosiahnete tým krásny zelený koberec.

Vyhnite sa tiež koseniu extrémne vlhkej trávy. Má tendenciu poľahnúť pod váhou vody, preto by ste ju nepokosili dostatočne efektívne, skôr na „zubato”. Pred a po kosení nezabudnite vyčistiť spodok kosačky, aby ste zabránili šíreniu plesne. Ak sa po kosení na dvore nachádza nadmerné množstvo zhlukov trávy, trávnik pokoste ešte raz, tentokrát „v protismere”.

EXTRA TIP: Pokosenú trávu môžete použiť ako prírodné bio hnojivo do záhonov či priamo do trávnika. Vezmite za hrsť takejto trávy a rozsypte ju po záhrade ku koreňom rastlín.

Aká je najlepšia kosačka na kosenie?

Vybrať si správnu kosačku na kosenie trávy nie je náročné. Odporúčame vám investovať do kvalitného modelu overenej značky. Vyhnete sa tak problémom pri servise alebo výmene náhradných dielov. Ak máte menší pozemok, odporúčame vám jednu z noviniek – elektrickú kosačku značky STIGA Combi 336.

So svojou váhou len 11 kilogramov patrí medzi najľahšie kosačky na trhu. Disponuje zberným košom s objemom ideálnych 35 litrov a tiež okienkom, vďaka ktorému uvidíte, či je kôš plný a treba ho pomocou praktickej rukoväte vyprázdniť.

Ak sa stále neviete rozhodnúť, aká kosačka je ideálna do vašej záhrady, prečítajte si náš starší článok. V prípade otázok nás kedykoľvek kontaktujte.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás