Ako navinúť strunu na krovinorez? Tu je jednoduchý návod

Rady a tipy

Ako navinúť strunu na krovinorez? Tu je jednoduchý návod

13. október 2021

Krovinorez patrí medzi najobľúbenejšiu a najčastejšie využívanú záhradnú techniku. Vďaka jednoduchému a intuitívnemu ovládaniu sa stal súčasťou každej záhrady, kde je potrebné sem-tam pokosiť menej dostupné miesta, kam sa s klasickou kosačkou nedostanete

Pripravili sme pre vás jednoduchý návod, kde vám v niekoľkých bodoch zhrnieme, ako navinúť strunu na krovinorez. Je to ľahšie, ako si myslíte a zvládne to naozaj každý.

Čo je krovinorez, ako vznikol a na čo sa používa

O krovinoreze ste už zaručene počuli. Hovorí sa mu aj strunový vyžínač, strunová kosačka či vyžínačka. Má aj niekoľko úsmevnejších pomenovaní, ako napríklad pojedač burín, bič na burinu alebo strunovač. Stručne povedané, ide o záhradný nástroj na kosenie trávy a malých burín

Namiesto brúsenej čepele, ktorá je charakteristická pre kosačky, však používa vírivý monofilný vlasec. Ten vyčnieva z rotujúceho vretena na konci dlhého hriadeľa zakončeného benzínovým motorom alebo elektromotorom. Strunové vyžínače sa bežne používajú na rezanie nízkych listov v blízkosti prekážok alebo v strmom, resp. nepravidelnom teréne.

Prvý krovinorez vyrobila v Japonsku v roku 1960 spoločnosť Echo. Americký strunový vyžínač vynašiel na začiatku 70. rokov 20. storočia George Ballas z Houstonu v Texase, ktorý túto myšlienku poňal pri sledovaní otáčavého účinku čistiacich kefiek v automatickej autoumyvárni. Jeho prvý vyžínač bol vyrobený tak, že kusy ťažkej rybárskej šnúry pripevnil k plechovke priskrutkovanej k hrane. Ballas to rozvinul do toho, čo nazýval „Weed Whacker“, pretože žuval trávu a burinu okolo stromov. Zaujímavosťou je, že Earth Island Journal kritizoval strunové vyžínače, ako zdroj plastového znečistenia pôdy, kvôli drobeniu struny na malé častice počas používania.

Ako navinúť strunu na krovinorez?

Hoci sa navinutie silonu na krovinorez môže zdať ako náročná úloha, akonáhle pochopíte systém, budete navíjať struny do krovinorezov nielen sebe, ale aj všetkým susedom naokolo. Aj keď sa môžu od seba jednotlivé krovinorezy líšiť, systém kotúčov je na všetkých rovnaký. Najdôležitejšie je dodržať správny smer, ktorý je vždy vyznačený šípkou priamo na kotúči. 

Ak strunu naviniete opačne, nebude sa počas kosenia odvíjať. Dajte si pozor na to, aby ste kúpili strunu s takým priemerom, na aký je navrhnutý kotúč vášho vyžínača. Silon sa predáva v rôznych hrúbkach pre rôzne modely. Ak do kotúča naviniete strunu s hrubším priemerom, bude sa zasekávať počas kosenia vo vyžínači. Štandardne je odporúčaná hrúbka silonu uvedená buď na kotúči, alebo v manuáli k vyžínaču. Avšak, nerobte si starosti. Ak si neviete rady, vezmite kúsok zostatkového silonu do záhradného centra, kde vám pracovníci radi pomôžu s hľadaním riešenia s rovnakou hrúbkou.

Počas navíjania dbajte na to, aby sa struna navíjala rovnomerne vedľa seba a nekrížila sa. Koncové upevnenie sa líši pri každom modeli. Následne skontrolujte, či struna pevne drží a hurá do kosenia. Pozrite si našu aktuálnu ponuku krovinorezov a objednajte si ten svoj ešte dnes.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás