Ako pripraviť pôdu na zimu? Poradíme vám

Aktuality

Ako pripraviť pôdu na zimu? Poradíme vám

20. november 2020

Príprava pôdy na zimu je nevyhnutná. Len správnou starostlivosťou si zabezpečíte bohatú a zdravú úrodu v nadchádzajúcom roku. Čomu by ste mali venovať pozornosť? Poradíme vám.

Starostlivosť, ktorá sa na jar vráti

Pred zimou venujte zvýšenú pozornosť starostlivosti o trávnik. Iba tak zabezpečíte jeho hustotu a žiarivo zelenú farbu. Preto ho pred zimou naposledy pokoste. Vykonajte to najneskôr začiatkom novembra a nekoste príliš nízko – kosačku nastavte približne na 5 cm. Nezabudnite ani na vertikutáciu, pri ktorej vertikutačné nože prenikajú hlboko do trávnika, čím ho prevzdušňujú. Tento proces pomôže trávniku prijať vlahu a dostatok živín. Po vertikutácii nezabudnite odstrániť lístie, pod ktorým by tráva mohla hniť. Porast by sa miestami poškodil a vznikli by na ňom nevzhľadné mapy.

Odstráňte rastlinné zvyšky 

Dôležitou súčasťou prípravy pôdy na zimu je aj odstránenie všetkých rastlinných zvyškov. Okrem suchej trávy myslite aj na pozostatky z úrody, lístie, burinu či rôzne machy. Tieto zvyšky môžete použiť na tvorbu domáceho kompostu, ktorý na jar určite oceníte. Následne pôdu dôsledne porýľujte, prípadne poorte. Skúsení záhradkári odporúčajú použiť trochu novej zeminy, ktorú treba zmiešať s pôvodnou pôdou. Práve jeseň je ideálnym obdobím na úpravu terénu záhrady a dvora návozom novej zeminy.

Mulč zabráni erózii

V rámci starostlivosti o pôdu pred zimou by ste mali myslieť aj na jej prekrytie mulčom, resp. výsadbou ozimín, aby výdatné dažde nevyvolali neželanú eróziu. Prekrytie záhonov mulčom, slamou či kôrou, dodá pôde ďalšie živiny, ktoré jej pomôžu prežiť chladnú zimu. Bude dostatočne vyživená, vzdušná aj prekyprená. Na jar stačí záhon jednoducho pohrabať.

Myslite na zazimovanie náradia a záhradnej techniky

Pred zimou by ste mali myslieť aj na údržbu náradia a záhradnej techniky. Na jar vás nezradí a budete ho môcť bez problémov opäť využívať. Vyprázdnite zberné nádoby na vodu, odstavte vonkajší prívod vody, zmotajte hadice a uložte ich na suché a tmavé miesto

Zvýšenú starostlivosť potrebuje aj kosačka. Dôkladne ju vyčistite, aby nechytila hrdzu. Od hliny a špiny očistite aj všetko drobné náradie, ktoré ste počas záhradkárskej sezóny používali. Pozornosť venujte aj záhradnému nábytku, s ktorého čistením vám pomôže vysokotlakový čistič. 

Hľadáte spoľahlivého pomocníka do záhrady, no neviete si vybrať správne riešenie? Kontaktujte nás, radi vám pomôžeme s výberom. 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás