Ako sa starať o okrasné rastliny na jeseň? Držte sa týchto tipov

Rady a tipy

Ako sa starať o okrasné rastliny na jeseň? Držte sa týchto tipov

26. október 2022

Prišla jeseň, ktorá nezmenila len počasie, ale aj vzhľad našich záhrad a záhonov. Mnohé okrasné rastliny odkvitli, a naopak, rozkvitli tie, ktoré sa počas leta pripomínali len zelenými lístkami. 

Viete, ako sa starať o okrasné rastliny na jeseň a ako ich pripraviť na zimu? V tomto článku si povieme, ako rastliny zazimovať, ktoré v tomto období sadiť a ako pripraviť na zimu aj trávnik. Vezmite si záhradkárske rukavice a bundu, ideme sa zašpiniť do záhrady!

Od zeleniny, cez trávnik až po výsadbu tulipánov a narcisov

Z poslednej letnej úrody pred prvým mrazom pozbierajte všetko, čo sa dá, ako cukety, paradajky uhorky, šalát a fazuľa, a skontrolujte aj jablká, hrušky, tekvicu. Zelenina by mala byť pripravená na zber tiež. 

Čo ale cibuľoviny? Práve teraz je ideálny čas na ich výsadbu, ak chcete mať na jar záhony zaliate narcismi a tulipánmi. Začiatok jesennej sezóny je obvykle spojený so zberom ovocia a zeleniny, sadením cibule a semien, kým je pôda stále teplá, mäkká a nezamrznutá.

 

Cibuľoviny možno vysádzať aj do kvetináčov alebo kvetinových obrúb. So zimou nemajú problém. Výsadba a siatie počas jesene funguje obzvlášť dobre v miernejších klimatických podmienkach, čiže najmä na južnom Slovensku. 

Z bylinných trvaliek odstráňte odumierajúce listy a spadnuté stonky, a to buď ručne, alebo strihom záhradníckymi nožnicami. Odstráňte aj burinu a na pôdu rozložte kompost či dobre prehnitý hnoj. Pomôžete tak imunite rastlín, zimnému vysychaniu pôdy a korene ochránite pred mrazom.

TIP: Exotické rastliny, ktoré bežne nájdete počas leta v našich záhradách, ako sú napríklad Kana indická či fakľovka, na zimu z pôdy vyberte a premiestnite do pivnice, kde prečkajú zimu. Figovník zimu v našich končinách obvykle prežije, pridajte mu ku koreňom vrstvu mulču. Ako mulč môžete použiť aj nahrabané opadané lístie.

Jesenná starostlivosť o trávnik

Málokto si uvedomuje, no medzi okrasné rastliny patrí aj trávnik. Pripravte ho na zimu nasledovne: Vertikutáciou odstráňte čo najväčšie množstvo plsti a machu. Bránia prieniku živín a vody ku koreňom. 

Jeseň je skvelý čas na vertikutáciu, pretože môžete hrabať o niečo hlbšie, než na jar, kedy by ste kvôli mladému porastu museli byť opatrnejší. Zarovnajte nerovnosti na pôde a trávnik pohnojte jesenným hnojivom s vysokým obsahom železa. Podporí imunitu rastliny počas zimy a odolnosť voči mrazu a hubovým chorobám.

Jesenná príprava záhrady na nadchádzajúcu zimu nie je náročná. Odstráňte všetky odumreté časti rastlín, ktoré by v zime mohla napadnúť pleseň. Okrasné rastliny citlivejšie na zimu ochráňte mulčom, pozbierajte zvyšné ovocie a zeleninu a exotické rastliny premiestnite do zimnej záhrady alebo pivnice. 

Nezabudnite si v záhradníctve kúpiť mladé cibuľky tulipánov, hyacintov a narcisov. Už o pár mesiacov rozkvitnú vo vašej záhrade.

Ak vám chýba potrebné záhradnícke vybavenie, radi vám poradíme a pomôžeme našou záhradnou technikou.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás