Dažďová voda: Prírodný poklad pre vašu záhradu

Rady a tipy

Dažďová voda: Prírodný poklad pre vašu záhradu

25. október 2023

Dažďová voda je poklad, ktorý je na nezaplatenie aj vo vašej záhrade. Prečítajte si, aké sú jej hlavné výhody a možnosti využitia pri zavlažovaní rastlín na záhrade.

Vzhľadom na prebiehajúce klimatické zmeny sa hospodárenie s dažďovou vodou v rámci miest, ale aj jednotlivých objektov, ako sú napríklad školy, polyfunkčné budovy, firmy,  rodinné a bytové domy, stáva čoraz aktuálnejšou témou.

Využívanie dažďovej vody môže znížiť spotrebu pitnej vody na splachovanie, pranie i zalievanie rastlín v interiéri i na záhrade. Jej zadržiavanie je schopné eliminovať riziko záplav počas intenzívnych dažďov a takisto pomáha bojovať proti suchu.

Samozrejme, dažďová voda sa dá použiť na zalievanie stromov a zelene na verejných priestranstvách, pretože takýto povrch dokáže absorbovať prívalové dažde lepšie ako spevnené plochy. Nehovoriac o tom, že jeden strom má potenciál vyprodukovať chladiaci efekt ako 10 izbových klimatizačných jednotiek.

Chcete prispieť k zlepšeniu miestnej mikroklímy a podpore malého vodného cyklu, ušetriť za vodné, stočné a zrážkové vody a zároveň dať rastlinám na záhrade prirodzenú zálievku? V tom prípade máme pre vás sumár tých najdôležitejších informácií o výhodách, zachytávaní a skladovaní dažďovej vody

Dažďová voda na záhrade je cenná aj pre rastliny

Dažďová voda je pre zalievanie záhrady lepším riešením ako pitná voda z viacerých dôvodov:

  • Je ekonomickým a ekologickým riešením, teda šetrí peňaženku i planétu.
  • Neobsahuje chlór, je chudobnejšia na soli a bohatšia na dusík, čiže predstavuje aj prírodné dusíkaté hnojivo, ktoré prospieva rastlinám na záhrade.
  • Je mäkšia ako pitná voda, čiže eliminuje riziko zanášania potrubí vodným kameňom.
  • Vyhovuje citlivým rastlinám, ktoré sa nekamarátia s pitnou vodou z vodovodu kvôli obsahu vápnika.
  • Obsahuje viac kyslíka ako pitná voda, čo umožňuje rastlinám výdatne rásť.
  • Dažďová voda zodpovedá správnemu pH rastlín potrebnému pre rast. To znamená, že je mierne kyslá. Ideálne pH pre rastliny je 5,5 až 6,5. Pitná voda a podzemná voda zo studne môže mať pH v rozsahu až do 8,5, čo rastlinám neprospieva.

Tipy na zber a uskladňovanie dažďovej vody v rodinnom dome a na záhrade

  • Najjednoduchším a ekonomicky najmenej náročným riešením je zbieranie a skladovanie dažďovej vody do suda na dažďovú vodu s ventilom, ktorý umožňuje jej ľahké používanie, poprípade do zberných nádob pod odkvapom z vhodných materiálov. Pozor, ak máte azbestovú alebo eternitovú strechu, takáto voda je nevhodná na zálievku z dôvodu uvoľňovania škodlivých látok.
  • Nadzemná nádrž vo veľkom objeme umiestnená na tienistom mieste v zaujímavom dizajne je nielen praktickým, ale aj štýlovým riešením.
  • Podzemné nádrže s čerpadlom na zachytenie a udržanie dažďovej vody sú použiteľné po celý rok aj na zalievanie záhrady a majú väčší objem ako nadzemné.
  • Jedným z riešení je využitie profesionálnych služieb firiem, ktoré sa sústreďujú na efektívne využívanie dažďovej vody a navrhujú komplexné riešenia pre zber a využitie dažďovej vody v rámci rodinných domov, škôl či mestských štvrtí.
  • Riešením môže byť aj dažďová záhrada umiestnená na slnečnom mieste, alebo minimálne 4 metre od základov domu, ktorá slúži na zachytávanie dažďovej vody. Spája sa s viacerými výhodami, ako zníženie teploty počas horúčav, vyššia vlhkosť, eliminácia prašnosti a zdroj vody na polievanie záhrady.
  • Na zachytávanie dažďovej vody môže slúžiť aj jazierko na záhrade.

Ako polievať záhradu dažďovou vodou?

Polievanie dažďovou vodou má svoje pravidlá. Na čo by ste nemali zabúdať?

  • Ideálny čas na polievanie je skoro ráno, prípadne neskoro večer. Predídete tak nežiaducemu vyparovaniu vody.
  • Záhrada potrebuje zálievku vtedy, keď sa hrudky pôdy v rukách rozdrvia a nedajú sa spätne vyformovať.
  • Vhodné je použiť zavlažovacie systémy podľa typu záhrady, vlastných preferencií i finančných možností. Vhodnou voľbou sú napríklad programovateľné zavlažovacie systémy priamo napojené na nádrž nad zemou či pod zemou, alebo kvapková závlaha.
  • Rastliny je vhodnejšie polievať ku koreňom, avšak možno zalievať aj listy. Závisí to najmä od typu zavlažovacieho systému.
  • Efektívnejšia je menej častá, ale intenzívnejšia zálievka.
  • Teplota dažďovej vody nesmie byť nižšia ako teplota pôdy.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás