Kedy strihať živý plot? Rady nielen pre začínajúcich záhradkárov

Rady a tipy

Kedy strihať živý plot? Rady nielen pre začínajúcich záhradkárov

27. apríl 2022

Nie nadarmo sa hovorí, že dobrého suseda robí dobrý plot. A ešte lepší je vtedy, keď je živý. Viete, ako sa správne starať o živý plot? Kedy ho strihať? Ktoré dreviny sú trendy a ktorým sa radšej vyhnúť? V článku vám zodpovieme na všetky otázky.

Výsadba živých plotov začala v starovekom Ríme a pokračovala až do polovice 18. storočia, keď nový zákon o ohraďovaní pozemkov v Anglicku vyvolal veľký rozmach ich výsadby. To je však z hľadiska histórie doba moderná. Prvé živé ploty ohradzovali pôdu na pestovanie obilnín už počas neolitu, teda pred 4 000 až 6 000 rokmi. 

Populačná expanzia viedla k rozsiahlemu klčovaniu pôdy pre poľnohospodárstvo a nové polia si vyžadovali jasné označenie. Riešením sa stali živé ploty, ktoré sú finančne nenáročné a zároveň vysoko estetické

Ako sa starať o živý plot v záhrade?

Starostlivosť o živý plot závisí najmä od toho, akú drevinu si zvolíte. Vo všeobecnosti platí pravidlo, že dreviny vhodné na živý plot znášajú hlboký rez, a preto sú odolné voči prehreškom neskúsených záhradkárov. 

Mladý živý plot vyžaduje niekoľko rokov po výsadbe prerezávanie, aby sa čo najviac zahustil. Prerezávanie sa zvyčajne vykonáva v zime, keď neprúdi miazga, resp. skoro na jar. 

Neskôr v dospelosti je potrebné udržiavacie strihanie, zvyčajne raz ročne pre neformálne živé ploty (rastúce viac na divoko) a dvakrát ročne pre formálne živé ploty (tie, ktoré držia určitý tvar).

(Ne)vhodné dreviny na živý plot

Zabudnite na tuje. Hoci ide o rýchlorastúce stálozelené dreviny za nízku cenu, mnohí záhradní architekti ich považujú za prejav prvoplánového nevkusu. Aké dreviny sú trendy? Možností je naozaj veľa.

Živé ploty sa zvyčajne vysádzajú preto, aby vymedzili hranice pozemku a poskytli súkromie a úkryt pred vetrom. Môžu byť formálne, ako napríklad strihaný krušpán, tis či kultivary dubov,  alebo neformálne s farebnými listami či kvetmi, ako napríklad kalina alebo hloh. 

Ihličnany sú tiež obľúbenou voľbou – popularite sa tešia napríklad cyprušteky. Tie však zvyknú bujnieť, ak zanedbáte ich starostlivosť, a zo záhrady vás môžu, doslova, vytlačiť. K moderným a pekne vyzerajúcim živým plotom patria určite tie, ktoré sú z bambusu alebo červienky.

Aké dreviny sú trendy?

  • Ligustrum,

  • Euonymus,

  • Forsythia,

  • Buxus,

  • Ilex,

  • Photinia,

  • Cupressus,

  • Juniperus,

  • Bambus.

Ako ho strihať?

Strihanie živého plota nie je nič náročné. Stačí vedieť, aký tvar chcete docieliť. Prácu vám uľahčia rôzne plotostrihy určené na starostlivosť a strih živých plotov. Odporúčame napríklad obľúbený STIGA SHT 105c. Ide o elektrické nožnice s nízkou hmotnosťou a jednoduchým ovládaním, ktoré ocení každý moderný záhradkár. 

Ak hľadáte viac informácií o správnom strihaní živého plotu či výbere konkrétneho plotostrihu, odpovede nájdete v našom staršom blogovom článku.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás