Rastliny pre živý plot: Ktoré z nich sú najlepšie?

Rady a tipy

Rastliny pre živý plot: Ktoré z nich sú najlepšie?

9. jún 2022

Živý plot predstavuje rad tesne vysadených kríkov a stromov upravených tak, aby tvorili bariéru či označovali hranicu pozemku, napríklad medzi susednými záhradami. Už v minulosti sa používal na oddelenie cesty od priľahlých polí alebo jedného poľa od druhého. Často slúži aj ako vetrolam na ochranu záhrady pred nárazovým vetrom. Aké rastliny sú pre živý plot najlepšie?

Obľube sa tešil už v starovekom Ríme

Živý plot má bohatú históriu, ktorá siaha do čias starovekého Ríma, odkiaľ pokračuje až do 18. storočia. Nový anglický zákon o ohraďovaní pozemkov vyvolal medzi poddanými rozruch a spôsobil masívne vysádzanie rastlín formou živých plotov. Nebolo to však prvýkrát, keď ľudstvo vysádzalo rastliny za účelom ochrany pozemku.

Už počas populačnej explózie, ktorá vyvolala klčovanie rastlín pre poľnohospodárske účely, zvykli ľudia pozemky oddeľovať rastlinami. Tie sú lacnejšie ako ploty a plnia aj estetickú funkciu – ostrihať ich zvládne každý krovinorez od ŠUPA Techniky.

Ako si vybrať rastliny na živý plot?

Pred výberom rastlín si urobte zoznam funkcií, ktoré by ste chceli, aby vykonávali. Následne nájdite rastliny, ktoré vyhovujú vašim potrebám. Naraziť môžete na niekoľko prekážok, a preto si vyberte také, ktoré nevyžadujú extrémne veľa pozornosti, nezaberajú veľa miesta, alebo nemajú korene, ktoré môžu narúšať spoločnú kanalizáciu a inžinierske siete. Živé ploty sú často príčinou susedských sporov.

Existuje mnoho druhov rastlín, ktoré sa hodia na živý plot. Do článku sme vybrali štyri, ktoré na Slovensku nie sú až také populárne, no ide o perfektné dreviny. Neduhom slovenských záhrad je najmä vysádzanie tují, tie však patria skôr na cintorín. V rodinnej záhrade sa im za každú cenu vyhnite.

Ktoré rastliny odporúčame?

  • Prunus laurocerasus,

  • Bambus,

  • Rosa glauca,

  • Carpinus.

Prunus laurocerasus ako živý plot

V rodine Prunusov je veľa rastlín, ale jednou z najlepších na zabezpečenie je vavrín čerešňový. Je to jedna z najlepších rastlín na živý plot, pretože je vždyzelená s úhľadnými, lesklými, zaoblenými listami, ktoré tvoria hustú clonu. To môže pomôcť pri znižovaní hluku a funguje aj ako účinná veterná clona. Navyše pekne kvitne.

Vavrín ocenili ako najobľúbenejší krík pre živé ploty v Anglicku. Všetko, čo potrebuje, je orezanie raz ročne, koncom zimy alebo začiatkom jari.

Bambus ako živý plot

Ak hľadáte jednu z najlepších rastlín na zdobenie modernej záhrady, potom je bambus dobrou voľbou. Vzpriamené palice s elegantným šuštivým lístím vytvárajú neformálnu hranicu a môžete očakávať, že za rok narastú aj o 75 cm

Nevýhodou týchto rastlín je, že môžu byť invazívne a môžu tak zasahovať do susedných záhrad. Vyberte si trs tvoriaci bambus, ako je phyllostachys viridiglaucescens alebo dáždnikovú odrodu, ako je fargesia murielae, ktorá je menej invazívna.

Rosa glauca ako živý plot

Ak hľadáte nápady pre menšiu záhradu, tento pekne kvitnúci živý plot je dobrou voľbou. Rosa glauca ponúka pekné ružové kvety v lete a červené, čerešňové kvety na jeseň. Vytvára neformálnu bariéru s modrozelenými listami na červenkastých stonkách

Je vhodná pre väčšinu pôdnych typov. Ide o odolnú rastlinu, ktorej sa bude dariť aj vo veterných podmienkach a mrazoch. Vysádzajte ju ako obnažený koreň medzi októbrom a aprílom na plnom slnku alebo v čiastočnom tieni. Dorastá do výšky 3 metrov, ale po odkvitnutí sa dá rezať.

Carpinus ako živý plot

Carpinus, po slovensky hrab, je rastlina, ktorá vytvára elegantný a rovnomerný živý plot. Hodí sa na oddelenie pozemkov a do formálnejšie vyzerajúcej záhrady. Hoci je opadavý, lístie mení farbu, ale potom zostane na konároch cez zimu, takže môže byť vhodnou voľbou, ak hľadáte nápady na celoročné záhradné clonenie. 

Stredne rýchlo rastúci hrab sa každý rok zväčší o 20 až 40 cm. Môže sa tiež orezať do tvaru – koncom jari a znova začiatkom augusta. Najlepšie je sadiť ho na jeseň.

Veríme, že sme vás inšpirovali. Ak hľadáte viac informácií o správnom strihaní živého plotu či výbere plotostrihu, odpovede nájdete v našom staršom blogovom článku.

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás