Rýchlorastúci živý plot: Aké dreviny sú najlepšie?

Aktuality

Rýchlorastúci živý plot: Aké dreviny sú najlepšie?

23. apríl 2021

Na živý plot sa najčastejšie používajú nenáročné dreviny, ktoré tvoria vysokú a súvislú zelenú stenu. Najobľúbenejšie sú tuje, ktoré neopadávajú a rýchlo rastú. Zásadám strihania tují a živého plotu sme sa bližšie venovali v staršom článku. V tomto sa zameriame na ostatné dreviny, ktoré sú vhodné pre rýchlorastúci živý plot. S akými nevýhodami by ste mali počítať?

Prečo (ne)siahnuť po rýchlorastúcich drevinách?

Najväčšou nevýhodou rýchlorastúcich drevín je to, že sú pomerne expanzívne. Ich koreňový systém je rozsiahly a nekontrolovateľne sa šíri po záhrade. Takéto dreviny preto potrebujú zvýšenú starostlivosť a pravidelné strihanie. Iba tak docielite, že bude výsledok dokonalý. 

Výhoda sa skrýva už v ich názve. Za pomerne krátky čas vyrastú do výšky aj šírky. Sú preto ideálne pre netrpezlivých záhradkárov.

Akými drevinami stavíte na istotu?

Nižšie živé ploty

Z nižších druhov vám odporúčame siahnuť po vtáčom zobe vajcolistom (Ligustrum ovalifolium). Konkrétne po odrodách Argenteum, Variegatum a Aureum. Ide o čiastočne opadavý, vzpriamený a hustý ker. Odroda Aureum má oválne a lesklé žlto-zelené listy so širokým svetložltým lemom. Na zimu sa vyfarbí do bledo ružovo hnedej. V polovici leta kvitne bielymi kvetmi.

Do tejto kategórie spadajú aj bršleny (Euonymus japonica). Populárne sú najmä odrody Kathy, Marieke a Aurea. Majú zaujímavo sfarbené lesklé alebo matné kožovité listy. Sú pomerne nenáročné, no majú rôzne požiadavky na svetlo, ktoré sa odvíjajú od konkrétnej odrody a účelu.

Vyššie živé ploty

Najpopulárnejším druhom rastlín na živý plot je vavrínovec lekársky (Prunus laurocerasus). Obľube sa tešia najmä odrody Rotundifolia, Novita a Etna. Má veľké voskovité listy a kvitne v neskoršom veku až dospelosti. Je vhodný ako rýchlorastúca clona alebo mohutnejší vždyzelený solitérny krík. Darí sa mu na slnku aj v tieni. 

Chybu neurobíte ani červienkou (Photinia fraseri), ktorá poteší najmä milovníkov estetiky. Jej vzhľad sa totiž mení spolu s ročnými obdobiami. Na jar sa jej mladé výhonky zafarbia na červeno, potom zakvitne bielymi súkvetiami, ktoré sa postupne menia na červené bobule a zostanú na červienke až do zimy. Mladé červené listy sa postupne menia na zelené a neopadávajú ani počas mrazov. Nevýhodou je jej náročnosť na živiny a náchylnosť na mrazy.

Mohutné živé ploty

Keď v záhrade uprednostňujete mohutnosť, skvelým riešením je vás kalina (Viburnum rhytidophyllum). Ide o nádherný okrasný kvitnúci ker guľovitého tvaru. Darí sa mu na slnku aj v polotieni. 

Stávkou na istotu sú tuje, ktoré sa ľahko pestujú a majú množstvo kultivarov. Keď ste sa rozhodli pre rýchlorastúci plot, uprednostnite tuju riasnatú (Thuja plicata) alebo tuju západnú (Thuja occidentalis), ktorej sme sa bližšie venovali v staršom článku.

Krok vedľa neurobíte ani cypruštekmi, ktoré majú podobné nároky na starostlivosť ako tuje. Pre rýchlorastúci živý plot sú ideálne najmä odrody Chamaecyparis lawsoniana a Cupressocyparis leylandii. Majú tmavozelené ihličie usporiadané v plochých trsoch. Výborne znášajú strih. Dajú sa z nich jednoducho tvarovať kužele, ihlany alebo gule. Nestrihané dorastajú do výšky 12 až 14 metrov a šírky 4 až 5 metrov.

Robustným a nenáročným na údržbu je aj hrab. Na jeseň je sfarbený do žlta, počas jari a leta je sviežo zelený. Živé ploty z hrabu môžete použiť aj na vytvorenie klenby nad chodníkom či vchodom.

Ako skrotiť živý plot?

Ako sme spomenuli na začiatku, rýchlorastúci živý plot sa nezaobíde bez pravidelnej starostlivosti a strihania. Zabudnite na nožnice. Uprednostnite pred nimi plotostrih, ktorý strihá rovnomerne, šetrí váš čas a nestojí vás veľa síl. Bonusom je, že ho môžete použiť aj pri úprave iných kríkov či okrasných tráv. Je na vás, či si vyberiete benzínový, elektrický alebo akumulátorový plotostrih. 

Pri  jeho výbere sa však sústreďte na váhu a dĺžku lišty. Zatiaľ čo váha je veľmi dôležitá pre pohodlnú prácu s plotostrihom, dĺžka lišty určí, ako ďaleko na jedno natiahnutie s plotostrihom dosiahnete. Pri výbere akumulátorového plotostrihu tiež zohľadnite aj výdrž batérie na jedno nabitie.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás